Vizitatorii Muzeului Municipal Beiuș pot admira treizeci de creații ale pictorului Niculiță Papp, unul dintre cei care au marcat, în secolul trecut, arta plastică din această parte a țării.  Lucrările semnate Niculiță Papp au fost donate muzeului beiușean de criticul de artă Ramona Novicov, care este nepoata regretatului pictor născut în urbea de Crișul Negru.

 

Născut la Beiuş, Niculiță Papp (1907-1995) a fost privit încă din adolescență ca un promițător pictor, talentul său fiind remarcat de renumitul profesor de desen vulcanist Ioan Buşiţia. După trei ani de studii la Şcoala de Arte Frumoase din Cluj-Napoca, Niculiță Papp își finalizează pregătirea universitară la Bucureşti, în 1931, printre dascălii din perioada bucureșteană aflându-se Costin Petrescu, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea și Alexandru Tzigara-Samurcaş.

În perioada interbelică, a funcționat ca profesor la licee renumite din Cluj-Napoca, Deva, Oradea și Beiuș, unde se întoarce în anul 1938, la Catedra de desen a renumitei școli vulcaniene, catedră pe care o preia tocmai de la fostul său dascăl, Ioan Bușiția. În această perioadă, Niculiță Papp străbate satele de la poalele și din inima Apusenilor, imortalizând chipuri, case, portul țărănesc, ocupații tradiționale și obiceiuri ale locului, fiind, pe bună dreptate, considerat pictorul moților.

Odată cu izbucnirea celei de-a doua conflagrații mondiale, viața lui Niculiță Papp ia o turnură dramatică, după ce este rănit pe front pentru el urmând ani grei în prizonierat și apoi în temnițele comuniste. Revenit acasă, la Beiuș, Niculiță Papp a fost parțial reabilitat în perioada ceaușistă, ceea ce i-a permis să aibă câteva expoziții personale, dar recunoașterea talentului său, a meritelor în reliefarea lumii profunde a moților și a atașamentului față de valorile perene românești a venit după Revoluția din Decembrie, când pictorului îi este conferit titlul de Cetățean de Onoare al urbei natale.

Vorbind despre regretatul ei unchi, criticul de artă Ramona Novicov a precizat că donația a fost făcută cu scopul de a perpetua memoria lui Niculiță Papp, care este „un om exemplar al Beiușului și al Țării Moților”. Întrebată care sunt elementele ce definesc universul creației artistice a lui Niculiță Papp, interlocutoarea noastră a subliniat apropierea și fina cunoaștere a lumii țărănești din Apuseni:

„Arta și muntele! Arta de a umbla pe munte, arta de a iubi muntele, arta de a iubi natura, de a iubi moții, aceste ființe marginale, care nu săreau în ochi, erau pe cale de dispariție, apoi târgurile din Beiuș; îi plăcea vorba, îi plăceau expresiile bihorenești, în plus, știa toate componentele carului, toate componentele harnașamentului. El cunoștea extraordinar de bine toate uneltele, toate tehnicile, toate tipurile de vase de ceramică, de lemn, le simțea pe toate ca pe niște lucruril foarte vii”.

Referindu-se la expoziția „Niculiță Papp”, muzeograful Cristian-Remus Țoța a precizat că picturile surprind transformarea peisagistică și urbanistică a Beiușului din perioada comunistă – puncte de interes ale orașului, prezente mai ales în memoria colectivă beiușeană, precum și autoportrete sau portrete de familie. Totodată, Cristian-Remus Țoța a anunțat că unsprezece lucrări vor rămâne pe simeze pentru a constitui nucleul expoziției permanente de pictură a muzeului beiușean.