La 21 Iunie, în Duminica Sfinților Români, pe platoul din fața bisericii ortodoxe din Cimitirul din Deal, a avut loc ceremonia dedicată dezvelirii și sfințirii Troiței Eroilor beiușeni din cel de-al Doilea Război Mondial care își dorm somnul de veci dincolo de Prut, căzând în timpul glorioaselor bătălii pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord. Monumentul este închinat, deopotrivă, preoților și dascălilor beiușeni care, de-a lungul veacurilor, au luptat pentru Credință și Neam.

Ridicată în 1941, troița a fost răsturnată de pe soclu de o furtună care a avut loc anul trecut, iar pentru restaurarea acestui monument s-a implicat Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, în special inimosul președinte al subfilialei locale, Tăsică Bursașiu. Acesta a făcut apel la generozitatea concitadinilor și la autoritățile locale pentru asigurarea fondurilor necesare refacerii Troiței Eroilor.

La eveniment au participat câțiva invitați de onoare, printre care col. r. Dan Poinar, președintele filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Acestora li s-au alăturat numeroși localnici, dintre care i-am remarcat pe primarul Petru Mlendea-Căluș, consiliera județeană Stela Babău, consilierii locali Viorel Gavra, Dan Ispas și Dan Roman, Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri Beiuș și pe prozatorii Ulpiu-Traian Bodea și Iosif Tocoian.

Slujba de sfințire a monumentului și de pomenire a eroilor, preoților și dascălilor ale căror nume sunt inscripționate pe acesta a fost săvârșită de un sobor de preoți ortodocși, în frunte cu părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, care a rostit, apoi, și un emoționant cuvânt de învățătură.

A urmat alocuțiunea președintelui subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Tăsică Bursașiu, după care participanții au depus jerbe de flori în fața Troiței Eroilor.

Prezent la eveniment, colonelul în rezervă Dan Poinar a vorbit despre Cimitirul din Deal, de la Beiuș, ca despre un veritabil panteon al românismului, pe lângă troițele închinate eroilor din cele două conflagrații mondiale, aici dormindu-și somnul de veci ostașii români și sovietici căzuți la eliberarea urbei de sub vremelnica și nedreapta ocupație horthystă, dar și martirii unioniști Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, diplomatul Gheorghe Crișan, membru al delegației României de la Trianon și sublocotenentul post-mortem Mihail-Anton Samuilă, Eroul din Afganistan.