Ziua de 15 Martie are o semnificație aparte pentru comunitățile maghiare din Ungaria și din afara acestei țări. Sărbătoarea de la începutul primăverii marchează începutul revoluției pașoptiste maghiare.

Chiar dacă obiectivele teritoriale ale guvernului revoluționar maghiar de la 1848 au fost în opoziție cu idealurile legitime ale românilor ardeleni, care aspirau la libertate și unitate națională, împreună cu frații lor de peste munți, acum, la împlinirea a 172 de ani de la declanșarea revoluției pașoptiste, românii și maghiarii, deopotrivă, sunt în situația de a extrage esențialul din programele revoluționarilor de atunci, și anume atașamentul acestora față de ideile generale de libertate individuală și națională.

În contextul generat de răspândirea coronavirusului, manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni au fost anulate ori au îmbrăcat forme mult mai discrete. Așa s-a întâmplat și la Beiuș, unde doar câteva persoane au asistat la ceremonia religioasă oficiată, la biserica reformată, de parohul Reman Elek-Ștefan și de pastorul Ștefan Boroș, din Uileacu de Beiuș. Festivitatea a continuat cu depunerea unor jerbe de flori la bustul poetului Petofi Sandor, din fața bisericii reformate.

La finalul aniversării, Anita Balint, președinta filialei locale a UDMR, a precizat că liderii comunității maghiare au decis să nu organizeze festivități dedicate aniversării a 172 de ani de izbucnirea revoluției pașoptiste maghiare și a făcut un apel la respectarea regulilor de sănătate publică.