O inițiativă mai veche a administrației locale beiușene, aceea de a obține statutul de stațiune turistică de interes local, a devenit realitate.

La 27 noiembrie, Comisia de evaluare a documentațiilor pentru atestarea stațiunilor turistice din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a constatat, la fața locului, că municipiul Beiuș îndeplinește criteriile pentru a deveni stațiune turistică de interes local, obținând nu mai puțin de 345 de puncte, în condițiile unui minim necesar de 90.

Apoi, la 4 decembrie, Guvernul României a emis „Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități ca staţiuni turistice de interes local și pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice”, act normativ care cuprinde și municipiul de la poalele Apusenilor.

Hotărârea Guvernului României întregește oferta turistică - și așa bogată - a Depresiunii Beiușului, urbea de pe Crișul Negru alăturându-se peșterilor de la Chișcău, Meziad și Roșia, Parcului Natural Apuseni și, mai ales, stațiunii Stâna de Vale, intitulată „Perla Munților Apuseni” și renumită - în țară și străinătate - pentru aerul puternic ionizat, apa Izvorului Minunilor, peisajele mirifice și posibilitățile variate de agrement pe tot parcursul anului.

Detalii despre demersurile făcute, în ultima vreme, de către autoritățile locale beiușene, în vederea obținerii statutului menționat, ne-a oferit chiar primarul Gabriel Popa:

„Documentația a fost depusă în urmă cu doi ani. În 2018, au fost înaintate documentele, o primă parte din documente - cererea și câteva cerințe, după care, de-a lungul timpului, s-a mai completat la dosar, în funcție de cerințele Ministerului Turismului.

În data de 27 noiembrie, am primit vizita în teren a reprezentanților ministerului, care au verificat îndeplinirea unor criterii obligatorii pentru ca Beiușul să poată fi declarat stațiune turistică de interes local.

Important este că procedura de verificare a fost completă și am putut fi propuși pe anexa ce a fost votată în 4 decembrie, hotărâre prin care am fost declarați oficial stațiune turistică de interes local.”

Guvernul a considerat că Beiușul are facilitățile necesare practicării turismului de agrement, cultural-istoric și de tranzit, printre acestea numărându-se apa geotermală, bioclimatul, precum și existența mai multor obiective, printre care: cele două piscine publice din incinta Complexului Sportiv Municipal „Francisc Matei”, ștrandul termal, parcurile, zona centrală, istorică, a orașului, promenada de pe Valea Nimăiești și multitudinea de monumente și edificii cu valoare patrimonială.

Edilul Gabriel Popa a subliniat importanța pe care obținerea statutului de stațiune turistică de interes local îl are pentru dezvoltarea durabilă a Beiușului și chiar a întregii zone:

„Acest lucru ne conferă posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile, atât ca persoane fizice și juridice, cât și ca administrație locală. Pentru a dezvolta diverse proiecte, de exemplu un complex balnear, un Aquapark, să zic așa, sau o bază de tratament, sunt fonduri europene care au o cerință obligatorie - aceea de a fi stațiune turistică, fapt ce ne va oferi posibilitatea de a ne dezvolta și am încredere că o să dezvoltăm Beiușul pe termen lung.

Chiar de săptămâna trecută am contractat o actualizare a Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Beiuș. De asemenea, în aplicarea pe fonduri europene, printre criterii se află și prezentarea unei strategii locale de dezvoltare în care, bineînțeles, trebuie să introducem și această parte de stațiune turistică, fapt ce modifică întreaga strategie de dezvoltare: dacă se dezvoltă partea de turism și cea de tratament, aceasta implică și dezvoltarea altor laturi, cum ar fi sănătatea sau agrementul. Și atunci, trebuie modificate, ca să putem aplica pe diversele linii de finanțare ce vor veni din 2021.

Intenționez să scriem cât mai multe proiecte. Va fi un efort financiar destul de mare pentru Beiuș, dar avem exemplul Oradiei, care a putut să ducă la capăt finanțări de 600 de milioane de euro. Având și sprijinul Consiliului Județean, am încredere că putem să facem un lucru bun pentru Beiuș și zona Beiușului.”

La finalul interviului acordat, primarul Gabriel Popa a ținut să mulțumească politicianului bihorean Cornel Popa, fără a cărui susținere declararea Beiușului ca stațiune turistică ar fi rămas doar un proiect.