„Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar, ediţia a II-a” - Simpozion la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului
Un eveniment judeţean dedicat culturii scrise și oamenilor din spatele rafturilor de cărți a adus laolaltă profesori, bibliotecari și elevi, într-o manifestare de înaltă ținută intelectuală desfăşurată la Vadu Crişului.
A construi o bibliotecă înseamnă a crea o viață. Pentru că niciun loc nu-ţi oferă o mai puternică convingere a zădărniciei speranţelor umane ca o bibliotecă. Biblioteca este patria cuvintelor care au avut ceva de spus, este un cabinet magic în care există mai multe spirite vrăjite.
Vineri, 11 aprilie, de la ora 10.00, în incinta Colegiului Tehnic Nr. 1 din Vadu Crișului, a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului județean „Bibliotecarii și cărțile la ceas aniversar”, un eveniment organizat sub egida Casei Corpului Didactic Bihor, în parteneriat cu instituția-gazdă. Manifestarea s-a desfășurat într-un cadru cald și elevat, în spațiile Centrului de Documentare și Informare și ale bibliotecii colegiului, reunind reprezentanți ai bibliotecilor din întreg județul, mottoul evenimentului fiind „Carţile sunt cei mai liniştiţi şi constanţi dintre prieteni; sunt cei mai accesibili şi mai înţelepţi dintre consilieri şi cei mai răbdători dintre profesori.” (Charles William Eliot)
Simpozionul a fost prilejuit de apropierea Zilei Bibliotecarului, sărbătorită anual pe 23 aprilie, și a avut drept scop celebrarea rolului esențial pe care bibliotecarii îl joacă în menținerea vie a spiritului cultural și educativ în comunitate. Punctul culminant al întâlnirii a fost lansarea celui de-al doisprezecelea volum colectiv de articole semnate de bibliotecarii bihoreni, intitulat simbolic „Biblioteca, tărâmul magic al culturii”, sub coordonarea doamnei prof. bibliotecar Mariana Trifon.
Evenimentul a debutat cu alocuțiunile oficiale. În deschidere a luat cuvântul directorul Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Florin Olimpiu Mălai. A urmat discursul emoționant și inspirator al doamnei Mariana Trifon, coordonator metodic județean al bibliotecarilor școlari. Atmosfera a fost completată de o serie de momente artistice pregătite cu migală de elevii instituției, sub îndrumarea cadrelor didactice, aducând un plus de emoție și autenticitate întregii manifestări.
Programul artistic și cultural a inclus recitări de poezie, interpretări vocale și instrumentale, dansuri populare și o expoziție de creații artistice, oferind un tablou viu al pasiunii și dedicării tinerilor pentru artă și literatură. Astfel, Maria-Cezara Mititean-Vandici, elevă în clasa a II-a, a interpretat „Mai vreau încă poveşti”; Veronica Nojea, din clasa a V-a, a recitat poezia „În bibliotecă” de Ana Blandiana, acompaniată la vioară de Giulia Reti. A urmat apoi o interpretare vocală a elevei Carina Maier, din clasa a IX-a, o şezătoare tradiţională locală (coordonatori prof. Maria Mălai, bibl. Paula Lup, prof.dr. Florina-Ioana Mititean-Vandici) şi dansuri populare, coreograf Cristian Seghedi Haragoş, coordonator artistic prof. înv. primar Lian Bot. Totodată, a avut loc şi o expoziţie de icoane pictate pe sticlă, coordonatori: prof. dr. Florina-Ioana Mititean-Vandici, prof. Otilia Bradea şi prof. Adrian Bradea. Între invitați s-au numărat profesori, bibliotecari, reprezentanți ai autorităților locale și iubitori ai culturii scrise, care au contribuit la succesul deplin al simpozionului. Această ediție a reprezentat nu doar o celebrare simbolică a Zilei Bibliotecarului, ci și o reafirmare a importanței bibliotecilor ca spații vii ale cunoașterii și formării continue. Pentru că, asa cum afirma N.Dabija: „O bibliotecă este un paradis cu lumea pusă pe raft”.
Prin eforturile comune ale organizatorilor, simpozionul de la Vadu Crișului a devenit un reper al valorificării patrimoniului cultural și al implicării comunității în promovarea educației prin lectură.
Ioan HASAS
Comentarii
Nu există nici un comentariu.