De aproape patru săptămâni o haită de lupi dă târcoale zi de zi stânelor de pe raza localităţilor Husasău de Tinca, Miersig, Sititelec şi Gurbediu. Braconajul i-a lăsat fără hrana naturală şi acum atacă turmele de oi şi capre chiar pe timp de zi. Proprietarii stânelor de oi cred că lupii au fost eliberaţi de la Grădina Zoo Oradea şi spun că animalele au un comportament anormal, nefiindu-le teamă de om. La o singură stână o haită de lupi a ucis 30 de animale, oi şi capre, iar în acest areal sunt vreo zece stâne cu efective mari. Pagubele evaluate de ciobani se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei vechi.

Fenomen nemaiîntâlnit de fermierii şi crescătorii de animale din zona Tinca. O haită de lupi stabilită în pădurile din jur au ajuns să atace turmele de oi şi pe timp de zi. Gospodarii din Husasău de Tinca spun că niciodată atacurile nu au fost aşa de dese şi îndreptate cu predilecţie împotriva animalelor domestice aflate la păşunat în apropierea satului. Baciul Florian Hanaş creşte animale de când se ştie. „Am o iapă gestantă, era la păşune aproape de vacile satului. Seara a venit unul din văcari tot o fugă şi mi-a zis 'Du-te, baciu' Flore, că ţi-au mâncat lupii mânzu'!'. Am mers şi am găsit lângă pădure bucăţi din mânz. No', o mai fost pe aici lupi, da' nu făceau aşa prăpăd, acuma pare că lupii ăştia nu ştiu de frică. Umblă vorba prin sat că îs lupi de la Grădina Zoo din Oradea, că îs obişnuiţi cu omu' şi nu li-e frică", povesteşte baciul Florian, arătând pe câmp cu gesturi largi pe unde a umblat să-şi caute mânzul. Săndel Onică este unul dintre ciobanii care au dat nas în nas cu haita de lupi. „Eram cu oile pe păşune, departe de pădure. Odată aud câinii că bat şi se adună zburliţi. Atunci am văzut trei lupi, mari şi suri. Unul dintre ei se hârâia cu câinii, să îi tragă după el, eu dădeam după el... Ceilalţi doi lupi, haţ în turmă! Am dat cu bâta, dar nu o fugit, nu se temeau nici de câini", relatează ciobanul. Cristian Budurean, din Husasău, păşunează cu oile în apropierea pădurii Goronişte. Din primăvară lupii îi dau bătăi de cap. Omul şi-a împrejmuit stâna cât a putut de bine, are vreo 15 câini şi doarme noapte de noapte lângă oi. Cu toate astea lupii i-au omorât şi lui şase oi şi câţiva miei. „I-am văzut de mai multe ori, odată vin aici, mâine îs la Sititelec şi poimâine la Gurbediu. Într-o zi am văzut patru, apoi am numărat şase. Ziua în amiaza mare am venit din sat la stână şi i-am văzut traversând şoseaua (Oradea - Tinca - n.r.), prin pădure", povesteşte omul.

 

Sursa răului - braconajul

Din schimburile de informaţii făcute de crescători, se pare că în zonă există o haită de vreo şase lupi maturi. Preşedintele Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre „Păstorul", Mihai Demian, a sesizat situaţia Direcţiei Silvice Oradea, menţionând comportamentul „anormal" al sălbăticiunilor care atacă şi pe timp de zi şi faptul că par obişnuiţi cu prezenţa omului. „Noi nu cerem să distrugă lupii, ştim că sunt specie protejată de lege, dar trebuie găsită o soluţie pentru a ne proteja şi noi animalele. Lupii au un comportament atipic, niciunul dintre ciobani nu s-a confruntat cu astfel de situaţii - să vină lupul ziua în amiaza mare şi să ia mielul de lângă oaie", spune Demian. Toţi crescătorii de animale ştiu însă că lupii atacă de foame. Chiar dacă nu acuză direct pe nimeni, ei lasă să se înţeleagă că în zonă se braconează intens, lucru care a dus la împuţinarea animalelor sălbatice, prada naturală a lupilor. Directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Oradea, Dacian Iova, aude pentru prima dată de atacurile lupilor din arealul amintit. „Nu ne-am confruntat niciodată cu aşa ceva. Anul trecut a fost un caz cu un lup turbat, dar a fost în zona submontană. Noi ce putem face este să trimitem o comisie în zonă, să evalueze pagubele", afirmă Iova. Acesta nu poate explica comportamentul lupilor, dar admite că unul dintre factorii determinanţi ai atacurilor poate fi diminuarea prăzii naturale, ca urmare a braconajului. „Sigur că există şi braconaj, nu putem spune că nu există, dar nu avem informaţii concrete din acea zonă", spune directorul. El speră însă ca, la finalizarea procedurilor de atribuire a fondurilor de vânătoare către gestionarii privaţi, lucrurile să reintre în normalitate.

 

Lupii noştri sunt în cuşti

Administraţia Domeniului Public, care gestionează Grădina Zoo Oradea, respinge bănuielile sătenilor. „Nu am eliberat niciun lup, tocmai ieri s-a finalizat un inventar şi avem la Grădina Zoo Oradea 14 lupi, exact atâţia câţi aveam şi pe 30 noiembrie 2010, când s-a făcut un alt inventar", spune Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al ADP Oradea. Asistentul veterinar Radu Aştilean, cel care se ocupă în mod direct de animalele de la Zoo, spune că doar trei lupi au fost expediaţi anul trecut în rezervaţia de la Zărneşti şi că, în niciun caz, animalele născute şi crescute la Zoo nu sunt eliberate în natură. El dă o explicaţie şi comportamentului „atipic", spunând că, probabil, haita are pui care au început să se hrănească cu carne. În lipsa prăzii naturale, au început să vâneze animale domestice: „Ei fac ce ştiu mai bine, să vâneze. În lipsa animalelor sălbatice pe care să le prindă, s-au orientat către animalele domestice, care sunt o pradă uşoară pentru ei.".

În momentul de faţă, lupul este o specie pe cale de dispariţie, strict protejată de legile Uniunii Europene. Vânarea lui este permisă doar prin derogare de la lege, cu autorizaţie specială de la Ministerul Mediului, în baza Ordinului nr. 1423/2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor în cazul speciilor urs, lup, râs şi pisică sălbatică.