Aş fi putut scrie la fel de bine despre mulţi slujitori ai şcolii bihorene şi, totuşi, activitatea didactică a profesorului Gheorghe Toma, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din Căpâlna, este încărcată de realizări ca pomul de roade.

A terminat Facultatea de Matematică la Timişoara cu peste patru decenii în urmă, iar munca susţinută cu elevii la clasă, spiritul de gospodar l-au recomandat pentru funcţia de director. În activitatea şcolară s-a dovedit a fi un exemplu pentru mulţi, adevărat creator de valori spirituale şi morale. A promovat cu brio toate gradele didactice, a absolvit mai multe cursuri de perfecţionare pentru funcţia de director, fiind recompensat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor cu distincţia „Gheorghe Lazăr clasa a II-a", mai multe diplome de merit pe parcursul anilor, Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate didactică, la care se adaugă gradaţia de merit şi calificativul "foarte bine". Activitatea managerială i-a adus multe satisfacţii, reuşind să gospodărească bine şcolile cu clasele I-IV din comună: Suplacu de Tinca, Săldăbagiu Mic şi Ginta, să le doteze cu mobilier şcolar adecvat, mijloace moderne de învăţământ, care să asigure eficienţa şi calitatea unor şcoli moderne. Director coordonator al Şcolii din Căpâlna din 1971, s-a implicat în diverse activităţi cu caracter instructiv-educativ şi cultural, dar şi obştesc. Întrebat care sunt principalele realizări finalizate la nivelul şcolilor din comună, în cele patru decenii de când conduce destinele învăţământului în frumoasa comună de pe Crişul Negru, acesta a amintit în primul rând renovarea interioară şi exterioară a Şcolii din Căpâlna, dotată cu încălzire centrală şi grup sanitar modern în interiorul clădirii. "De asemenea, a fost amenajată şi dotată cu cele necesare sala de sport. Şcoala dispune de cabinete şi laboratoare moderne, iar baza sportivă a fost întregită cu terenuri de: volei, handbal şi baschet. Mica livadă din curtea şolii şi rondurile de flori sunt rodul muncii elevilor", precizează prof. Toma. A fost 28 de ani deputat şi consilier al primăriei, implicându-se direct în rezolvarea unor probleme de interes cetăţenesc. Din 1990 şi până astăzi, are o colaborare constantă cu localitatea franceză  Lambert-la-Potherie. Elevi şi cadre didactice au fost de mai multe ori în comuna bihoreană, unde s-au bucurat de primirea ospitalieră a gazdelor. La fel, o delegaţie din comună a fost oaspete în ţara lui Voltaire. În multiplele activităţi întreprinse de-a lungul anilor, un  sprijin important l-a primit din partea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, dar şi din partea primăriei locale şi a primarilor, care s-au perindat în fruntea obştei de-a lungul anilor.

În acest an, profesorul Gheorghe Toma părăseşte şcoala după 46 de ani de activitate cu cifrele, ecuaţiile, problemele şi teoremele pe care le-a predat cu seriozitate, responsabilitate, pricepere, ştiinţă şi multă răbdare. Foştii elevi - ingineri, profesori, medici, reporteri, patroni, maiştri, muncitori ori agricultori - îi sunt recunoscători pentru cunoştinţele transmise. Îi dorim sănătate, să-şi ducă în linişte anii de pensie!