Centenarul Marii Uniri - Un popas de comemorare și recunoștință
În contextul Anului Centenar 2018, proclamat de Patriarhia Ortodoxă Română drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, duminică, 2 septembrie, în Parohia Ortodoxă Subpiatră, s-a desfășurat o frumoasă manifestare cultural-educațională.
În cadrul Școlii de vară aflată la a șaptea ediție, preotul paroh Lucian Crişan a susținut conferința cu tema „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”. „Biserica Ortodoxă Română, care a însoțit și slujit întotdeauna poporul român de la nașterea sa în istorie, a binecuvântat aspirațiile lui de libertate și unitate și a participat la momentele semnificative ale istoriei naționale, precum Unirea Principatelor din 1859, obținerea independenței de stat a României (1877-1878) și Marea Unire din anul 1918. Fiind suflet din sufletul acestei națiuni, Biserica a contribuit la pregătirea acestor majore evenimente istorice prin cultivarea conștiinței unității de credință și neam. Prin predică și tipar, Biserica Ortodoxă Română a cultivat permanent în sufletele credincioșilor români conștiința că au aceeași origine ca neam, aceeași limbă romanică (neolatină) și aceeași credință creștină”, a menţionat preotul Lucian Crişan. Acesta a precizat că, prin traducerea și tipărirea cărților bisericești în limba română, s-au pus bazele limbii române literare, care a consolidat conștiința unității de neam a tuturor românilor. „Mihai Eminescu a numit Biserica Ortodoxă Română maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului. Marele istoric Nicolae Iorga scria: Mitropoliții, episcopii, egumenii, smeriții călugări ori umilii preoți de mir au dat poporului ei singuri aproape toată învățătura, au înzestrat neamul cu o limbă literară, cu o literatură sfântă, au sprijinit Statul fără să se lase a fi înghițiţi de dânsul, au călăuzit neamul pe drumul pământului fără a-și desface ochii de la cer, au dat istoriei noastre cărturari, oameni de stat, ostași, mucenici și sfinți”, a mai afirmat preotul Lucian Crişan. Tot el a precizat că Liturghia săvârșită în limba română în toate provinciile locuite de români „a devenit un factor esențial de unificare spirituală etnică, de dezvoltare a conștiinței naționale, dar și a culturii românești. În acest sens, părintele Dumitru Stăniloaie spunea: Forța principală prin care Biserica poporului român s-a manifestat ca una și a contribuit în cea mai mare măsură la unitatea acestui popor a fost identitatea slujbelor bisericești, având ca centru Liturghia. Aceeași Liturghie, aceleași slujbe săvârșite în toate satele românești au păstrat aceste sate într-o unitate spirituală între ele și cu românii de peste Carpați”.
În intervenţia sa, preotul paroh al Bisericii din Subpiatra a mai menţionat că în anul 2018, când se împlinesc o sută de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României, „avem datoria de a-I mulțumi Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale, un simbol al demnității poporului roman, obținut cu multe jertfe și eforturi spirituale și materiale și de a-i pomeni pe făuritorii Marii Uniri”.
În baza Protocolului de cooperare încheiat între Parohia Ortodoxă Subpiatră și Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Hotar, unde studiază copiii din satul Subpiatră, profesorul de istorie Lenuța Gherle a susținut în biserica parohială tema „Contribuția Bisericii și a Școlii la înfăptuirea Marii Uniri”, menţionând că biserica și școala au conlucrat la păstrarea unității culturale a românilor și la consolidarea conștiinței naționale.
Folcloristul Crăciun Parasca, originar din Subpiatră, care a participat la Școala de vară, a evocat lumea satului tradiţional cu obiceiurile și datinile care au întreținut dragostea față de Biserică, față de limbă și neam. Biserica Ortodoxă Română, în jurul căreia gravita viața înaintașilor noștri, era instituția care asigura coeziunea și vitalitatea satului, care sfințea și umplea de sens toate preocupările românilor.
În cadrul acestei activități de comemorare și recunoștință s-au înălțat către Bunul Dumnezeu rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile ce au fost asupra poporului român prin marea lui unire într-o singură țară românească și creștină, s-au pomenit făuritorii Marii Uniri și s-au intonat cântări patriotice: „Deșteaptă-te, române!”, „Noi suntem români”, „A sosit ziua dreptății”.
Școala de vară se va încheia în data de 8 septembrie printr-un concurs parohial susținut de copiii și tinerii din Parohia Subpiatră, cu tema: „Tatăl nostru - rugăciunea unității creștine”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.