Cea mai importantă activitate extrașcolară desfășurată zilele acestea la Beiuș a fost, fără îndoială, Evenimentul educațional „Vasile Ștefănică”, care a ajuns la cea de-a paisprezecea ediție.

Născut la 9 aprilie 1852, la Uileacu de Beiuș, Vasile Ștefănică urmează studiile primare în localitatea natală și pe cele secundare la Oradea și Beiuș, absolvind facultatea de științe (specializările fizică și matematică) a Universității din Cluj, în anul 1881. Funcționează ca profesor la Beiuș, iar în 1911 a fost numit director al liceului vulcanian de la Beiuș, funcție pe care a deținut-o până la trecerea sa în eternitate, la 17 februarie 1924. Vasile Ștefănică a fost, de asemenea, unul dintre fruntașii luptei pentru emancipare națională, acesta întâmpinând, alături de Traian Pinteru, secretarul Consiliului Național Român din Beiuș, armata română eliberatoare, la 19 Aprilie 1919, atunci când urbea de pe Crișul Negru se alipea, pentru vecie, la trupul Țării.

Organizat de membrii catedrei de fizică a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, cu scopul descoperirii elevilor talentați în domeniile științei și tehnicii, tradiționalul eveniment educațional dedicat marelui dascăl vulcanist Vasile Ștefănică s-a desfășurat joi, 1 noiembrie, sub forma unui concurs cu două secțiuni: „Scenete pe teme din fizică” și „Inovații tehnice și științifice”.

După cum preciza profesoara Iudit Benedek, una dintre organizatoare, tema scenetelor prezentate la ediția din acest an a fost Energia, această secțiune fiind dedicată elevilor de clasa a IX-a. După vizionarea momentelor teatrale puse în scenă de cele cinci echipaje ale claselor de-a IX-a, juriul a stabilit „distribuția” câștigătoare: clasa a IX-a C.

Cât privește secțiunea „Inovații tehnice și științifice”, aceasta a avut nu mai puțin de trei câștigători ai premiului I: Andreea Dance, din clasa a XI-a A, Horațiu Banciu și Eric Ungur, colegi în clasa a IX-a A.