Având un nume care îndeamnă la bunătate, iubire şi credinţă, activitatea derulată joi, 20 decembrie, la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman“ din Aleşd, este la a VII-a ediţie. Ideea activităţii s-a născut în cadrul Catedrei de limbi moderne şi a fost continuată datorită profesoarei Luminiţa Bocşa, care impresionează în fiecare an prin implicarea sa sufletească, dar şi printr-o organizare impecabilă.

 

Diversitatea şi frumuseţea momentelor, emoţia moderatoarei şi a profesorilor coordonatori, chipurile vesele ale elevilor talentaţi, colindul, dansul, teatrul şi tradiţia, toate s-au întâlnit în sala de proiecţii a liceului nostru. Timp de două ore s-a dăruit bucurie! Drept răsplată, publicul a oferit aplauze, zâmbete şi admiraţie pentru artişti.

Cuvântul de început al prof. Luminiţa Bocşa a fost o pledoarie pentru umanitate, pentru iubire şi altruism. Cristian Strugar, păstrător al tradiţiei dansului popular, a fost însoţit de o grupă a Ansamblului „Datina”, care a marcat sărbătoarea Crăciunului prin colind şi urări. Coordonatorul ansamblului ne-a amintit că tradiţia, răbdarea şi credinţa au fost temeiul poporului nostru. Nu vorbele deşarte ale celor cu „gulerul alb la cămaşă” au dus la formarea României, ci iubirea de pământul strămoşesc al celor cu mâinile muncite.

Şi colindele au continuat! Prof. Lidia Ciucle a surprins publicul, interpretând un colind împreună cu elevul Ruben Suciu. Tot prof. Lidia Ciucle a coordonat un grup de eleve (Rostaș Paula, Gârdan Andreea, Braic Annemarie – a X-a D și Covaci Casiana – a X-a E) sau grupul instrumental din finalul activităţii. Un alt grup de colindători (cu elevi din clasele a X-a C, a XI-a C, a XI-a A și V-VIII), coordonat de profesoarele Ramona Hopidea şi Livia Irimescu, a interpretat: „Cu Dumnezeu și Pătru Sfânt”, „Alduitu' cocului” și „La tătă casa-i lumină”. Colindătorii din clasa a V-a şi-au făcut debutul cu „Noapte de Crăciun”. Au fost coordonaţi de talentata profesoară de muzică şi cântăreaţa Corina Ionescu. Prof. Mădălina Marian a cântat „Dă-ne, gazdă, ce ni-i da!”, alături de elevii din clasele a IX-a E, a IX-a F, a X-a D și a XI-a E. Minunea Crăciunului a fost transmisă şi prin colindul elevilor Rostaș Paula și Grecu Dan. Iar colindul „Galbenă gutuie”, interpretat de talentata Ina Rus din clasa a VIII-a, a adus în sufletul publicului parfumul Crăciunului. Colindele au răsunat şi în germană (elevi din clasele a IX-a A, a IX-a C, a VIII-a – prof. Cristina Suciu), în franceză („Mon beau sapin”, a XI-a C – prof. Ioana Durne) sau în engleză (elevi din clasele a X-a C şi a XI-a C – prof. Anamaria Sabău și Laura Bradea). Elevul din clasa a VII-a Andrei Buzaș a adunat aplauze şi veselie pe tot parcursul interpretării. Dansul a fost reprezentat de Crăciunițele vesele din clasa a VII-a (prof. Laura Bradea) şi de cunoscuta şi talentata Ștefania Bobovski din clasa a XII-a C. La inițiativa unor elevi din clasa a IX-a F, a fost format un grup de colindători din clasele a IX-a F, a IX-a A, a XI-a D şi a XII-a F, care a interpretat un obicei din folclorul slovacilor, „Dorota”. Semnificaţia momentului a fost prezentată de Andreea Iabloncsik, din clasa a XI-a B. Elevii clasei a IX-a C ne-au surprins prin dezinvoltura şi talentul cu care au interpretat sceneta „Naşterea Domnului” (prof. Cuciula Monica).

Momente de sensibilitate au fost cele în care instrumentele muzicale au prins viaţă în mâinile talentate ale elevilor: Laura Gheorghel (a XI-a C), Elisabeta Achim (a XI-a B) – flaut, Cristiana Gheorghieș (a XI-a B) – vioară, Răzvan Sabău (a VII-a) şi Alexia Sabău (a IV-a) – „Auzi corul îngeresc” la pian.

O felicităm cu drag pe prof. Luminiţa Bocşa, care a adunat într-o sală mică talente mari! Îi mulţumim, de asemenea, Carlei Todoş, din clasa a X-a C, care a adunat culori şi amintiri în aparatul ei de fotografiat. Le mulţumim profesorilor coordonatori şi părinţilor colaboratori. Iar pe elevii din public, dar mai ales pe cei din program, îi apreciem şi îi îmbrăţişăm, pentru că, deşi cred unii că ar trăi doar în lumea virtuală, au demonstrat că îşi cunosc tradiţiile, că nu au uitat nici de biserică şi nici de artă.

Nu doar perioada Crăciunului trebuie să ne deschidă sufletele şi ochii pentru a-i vedea pe ceilalţi! Nu doar acum trebuie să oferim zâmbete şi daruri! Nu doar acum trebuie împreunate mâinile în faţa miracolului divin! În ritmul accelerat al unei vieţi efemere, trebuie să găsim momente de răgaz în care să ne tragem sufletul, mai bine zis, să ne regăsim sufletul. Să ne regăsim naivitatea copilăriei care ne permitea să râdem, să iubim, să aşteptăm viitorul, dar şi să ne bucurăm de prezent, oricât de simplu ar părea.

Sărbători binecuvântate vă dorim tuturor!

Prof. Ana Mihaela CADLEŢ