Duminică, 15 octombrie, liceul din Vadu Crişului a sărbătorit 70 de ani de la înfiinţare. La eveniment au fost prezenţi şi cei şase absolvenţi în viaţă din prima generaţie de liceeni: Teodor Rif, Mircea Popa, Dumitru Cipleu, Aron Sărăcuţ, Floarea Secară şi Pompiliu Necula.

 

Festivităţile au început duminică dimineaţa, de la ora 11.00, cu lansarea cărţii „Un liceu - Un destin. Monografia liceului din Vadu Crişului”, ediţia a II-a, avându-i autori pe Mihaela Gavriluţ şi Livia Alb, colaboratori fiind Florin Mălai, Maria Mălai, Tunde Crăciun şi Teodor Pop.

„Venim la Vadu Crişului cu tot ce avem mai bun în sufletul nostru, oriunde am fi pe faţa pământului, născuţi în jertfa logosului, în matca neamului românesc, ne ştim aici ieşiţi din cursul strâmt al vremii, Vadu Crişului - mica cetate a şcolii noastre. Putem orice în viaţă. Nu ne putem uita însă tinereţea, setea de a cunoaşte şi în toate acestea şcoala de odinioară şi dascălii noştri”, scrie, în prefaţa volumului, prof. dr. Gheorghe Micula, fost absolvent al liceului. Cartea, având 289 de pagini, cu multe poze vechi şi mai noi, a fost prezentată în CDI-ul şcolii de către Mihaela Gavriluţ.

La ora 12.00, cei prezenţi s-au deplasat la căminul cultural din Vadu Crişului, unde programul a început cu intonarea Imnului naţional al României, în interpretarea Corului Colegiului Tehnic, apoi cei prezenţi au fost salutaţi de către prof. Olimpiu Florin Mălai, directorul şcolii. „Cu toţii suntem mândri de Colegiul nostru şi de rolul lui în comunitatea noastră. Astăzi, în şcoala noastră învaţă 917 elevi, pe 5 nivele de învăţământ. Specializările pe care le avem la liceu, programele pe care le oferim fac ca şcoala noastră să fie o instituţie căutată şi de elevii din comunele învecinate. Putem privi cu încredere în viitor, să continuam să educăm şi să inspirăm tinerii, pentru că ei sunt cei care vor modela şi construi lumea de maine”, a spus, printre altele, prof. Mălai.

Primarul Dorel Cosma a citit mesajul transmis de către Dumitru Ţiplea, prefectul judeţului Bihor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de existenţă a Colegiului Tehnic din Vadu Crişului. „De-a lungul celor 7 decenii, Colegiul Tehnic nr.1 Vadu Crişului a fost o piatră de temelie şi o sursă de cunoaştere pentru generaţii întregi de elevi. Aici, tinerii au avut oportunitatea de a se dezvolta, de a-şi descoperi pasiunile şi de a se pregăti pentru cariere şi pentru viaţă! Transmit un mesaj de mulţumire dascălilor care, cu profesionalism şi dedicare, au pus bazele unor cariere de succes şi au oferit copiilor cunoştinţele necesare pentru a face faţă provocărilor lumii moderne”, s-a menţionat, printre altele, în scrisoarea prefectului. „Înfiinţat în anii grei de după război, graţie unor oameni inimoşi, care şi-au înţeles menirea de a răspândi lumina cărţii şi a cunoaşterii, Liceul a devenit, în scurtă vreme, renumit şi s-a afirmat cu cinste între liceele vechi din judeţ”, a spus, în cuvântul său, primarul Cosma, apoi a continuat astfel: „A venit însă nefastul an 1978, în care autorităţile de partid au hotărât în mod arbitrar să-l îngroape şi l-au transformat în şcoală generală. Aflându-mă în fruntea concetăţenilor mei, în calitatatea pe care o am şi astăzi, am bătut, împreună cu alţi susţinători, la toate uşile posibile. Am ajuns la minister şi, în cele din urmă, am venit acasă cu decizia care consfinţea reînfiinţarea”. Maier Zoltan, directorul adjunct al şcolii, a mulţumit tuturor care, de-a lungul anilor, au participat activ la îndeplinirea misiunii şcolii, un lucru departe de a fi uşor. „Ceea ce ne-a însufleţit pe toţi a fost spiritul de echipă şi ceva ce a devenit vizibil doar prin actele noastre: o trăire permanentă care înaripează gândul, dar care şi consumă. Să nu ne ruşinăm de aceasta, pentru că lumea emoţiilor şi a trăirilor dă substanţă fiinţei umane, înnobilându-i faptele”, a spus, printre altele, directorul adjunct.

Prezentarea şcolii a fost făcută într-un mod deosebit de către prof. Otilia Bradea. Cei prezenţi, pe lângă etapele din viaţa liceului, au avut ocazia să cunoască realizările, proiectele de viitor, iar prin interviuri, părerile despre şcoală a foştilor absolvenţi ai unităţii de învăţământ. Din materialul prezentat am aflat că şcoala românească din Vadu Crişului este atestată în anul 1760, avându-l ca învățător pe Ioan Pop, cu 26 de elevi. Copiii veneau la şcoală din satele din jur: Birtin, Valea Mare, Borod, Cornițel, Dobricioneşti şi chiar Bălnaca, Lorău, Bratca, Luncşoara şi Peştiş. ​În anul 1881, cu mare întârziere, s-a înființat la Vadu Crişului învățământul de stat. Acest sistem asigura finanţarea şi dotarea școlilor, dar statul austro-ungar introducea și obligativitatea limbii oficiale la toate disciplinele şi programa şcolară unică. ​Anul 1953 este anul de cotitură în învățământul din Vadu Crişului, anul în care şi-a deschis porțile, pentru prima dată, primul liceu din mediu rural din țară, sub denumirea de Şcoală Medie Mixtă. Primul director al instituției a fost dl. Ioan Brândaşiu, care înființase școala la îndemnul inspectorului de județ de la vremea accea, Dume Dan Vasile. Aşadar, un cuvânt, o circumstanță, o decizie, curajul şi perseverența unui om au fost baza propriu-zisă a liceului de azi. Au urmat ani de tranziții în mentalitatea oamenilor: copiii trebuiau dați să învețe carte, se desprindeau de casa părintească, mergeau la un internat cu pedagog şi program foarte strict, avându-i pe profesori drept părinți. Profesorii, relativ tineri, având elevi proveniți din medii sociale foarte diferite, trebuiau să dea primele lecții de zbor şi sprijin la lansarea lor în societate. Şi au reuşit! Încă din primele generații, oameni de ispravă au adus cinste școlii din Vadu Crișului: ingineri, medici, învățători, profesori, profesori universitari, economiști. Din 1965/1966, școala a devenit Liceu Real-Umanist Vadu Crişului, începându-și un nou capitol.

Anul 1990 a devenit un an important în istoria liceului din Vadu Crișului, când în urma demersurilor făcute la ministerul de resort de către directorul adjunct de atunci, Tecsi Francisc, și de primarul Dorel Cosma, școala și-a recăpătat statutul de liceu. Studiind cerințele și dorind o buna inserție a absolvenților pe piața muncii, s-au înființat clase de profil tehnologic, în anul 1994, specializare în domeniul economic și, în anul 1996, în domeniul silvic.​ În anul 2001, liceul devine Grup Şcolar. În anul 2004 au început şi în 2008 au absolvit şase clase cu specializările: matematică-informatică, filologie, economic, administraţie publică, silvicultură şi tehnic - operator de calcul. În anul 2005, ca urmare a rezultatelor obţinute, liceului i se acordă titlul de Colegiu Tehnic, iar azi Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului. Acest titlu este o recunoaştere oficială a bunelor rezultate din ultimii ani, atât în domeniul asigurării bazei materiale moderne, cât mai ales a rezultatelor obţinute de elevi în competiţiile şcolare la nivel de judeţ şi ţară.​

După discursul senatorului Adrian Hatos, cei prezenţi au fost salutaţi de către inspectorul general şcolar Horia Abrudan. „La asemenea întâlniri avem tendinţa să ne gândim la trecut, dar cred că cel mai provocator este viitorul”, a spus inspectorul şcolar, continuând astfel: „Dacă facem un exerciţiu, să ne gândim cum vor arăta peste 70 de ani aceste şcoli  va fi destul de complicat, pentru că societatea se schimbă permanent, cadrele didactice trebuie să-şi perfecţioneze în continuu metodele de predare, să reuşim să dăm societăţii indivizi care să fie independenţi, capabili să se regăsească în piaţa muncii, care să aducă plusvaloare în familiile şi în comunităţile lor”.

Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a menţionat: „Am venit din respect faţă de cei care au construit, au predat şi au învăţat la Vadu Crişului. Nu sunt absolvent al liceului, dar clasele I-IV le-am terminat în satul Birtin, sat aparţinător comunei, iar clasele V-VIII în Vadu Crişului. Vreau să-i felicit pe absolvenţii acestui liceu (printre care şi fratele preşedintelui CJ Bihor, dascăl de profesie, care a venit din Arad la eveniment – n.r.). Ne respectăm trecutul, dar este important să vedem ce facem în prezent pentru a ne construi viitorul. Învăţământul din zona rurală are două probleme majore. Una dintre ele este cea care afectează tot învăţământul romanesc şi, chiar dacă ne place sau nu, este scăderea calităţii învăţământului. A doua problemă în zona rurală este scăderea natalităţii. Anii viitori vor fi o provocare pentru autorităţile locale, pentru sistemul de guvernare, să găsească soluții pentru aceste probleme”.

Dintre foştii directori şi directori adjuncţi au luat cuvântul prof. Dumitru Jurca şi prof. Teci Francisc. Primul a invocat greutăţile cu care s-a confruntat Ioan Brândaşiu şi colectivul său în primii ani de la înfiinţarea liceului şi a scos în evidenţă multe lucruri importante realizate de dascălii şcolii pentru comunitatea locală (chiar şi iluminatul), propunând conducerii liceului ca unitatea şcolară să poarte numele primului director. Prof. Teci Francisc a mărturisit: „Am avut onoarea de a fi în fruntea acestui Colegiu timp de 16 ani. Am încercat să continuu munca titanică a înaintaşilor mei, călăuzit fiind de responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor, de a duce mai departe bunul nume al liceului, care în anul 2006 a devenit Colegiu! A fost un drum al cunoaşterii şi al autocunoaşterii. În această instituţie de învăţământ am învăţat ceea ce Iorga ştia demult - Nu-i înveţi pe alţii ceea ce ştii, nici ceea ce vrei,… ci-i înveţi ceea ce eşti. Menirea unui dascăl, pe lângă procesul informativ, este de a sădi în sufletele elevilor săi încrederea şi respectul pentru valorile umane fundamentale”. În incheiere, a închinat un gând fidel Colegiului: „Vivat - mulți ani de-acum înainte! Crescat - ca izvor de cultură! Floreat - ca instituție ce are tradiții frumoase! Vivat, crescat, floreat nostra alma mater Vadensis!”.

Din partea primei generaţii de absolvenţi ai liceului au luat cuvântul prof. universitar Mircea Popa şi prof. Teodor Rif. Mircea Popa, membru în Uniunea Scriitorilor, a scos în evidenţă faptul că „fiecare cetăţean are în suflet două localităţi: locul naşterii şi locul unde a învăţat”. A mărturisit şi faptul că, pentru acest eveniment, a scris o poezie.

„Mă bucur că suntem aici cei şase din prima promoţie, având vârsta de 84 de ani”, a spus, în salutul său, prof. Rif, apoi a vorbit despre trecut, despre greutăţile cu care s-au confruntat. „Am învăţat lângă lampa de petrol, soba în camera unde stăteam afuma, ciorapii i-am spălat în Criş, apoi am întins fire electrice în sat. A fost greu, dar a fost frumos”, a spus prof. Teodor Rif.

Dintre absolvenţii mai tineri prezenţi s-au numărat Ancuţa Şchiop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, şi Florin Mititean Vandici, preotul ortodox din Vadu Crişului. Directoarea bibliotecii a transmis trei mesaje. Primul s-a îndreptat spre profesorii care au ştiut să valideze cuminţenia cu care copiii au venit de acasa; apoi a adus mulţumiri angajaţilor auxiliari de la şcoală pentru suport şi autorităţilor locale care au acceptat şi au susţinut şcoala din localitate. Florin Mititean Vandici a mărturisit: „Astăzi, în calitate de preot şi fost absolvent, aş dori să subliniez cât de mult a influenţat această şcoală parcursul meu în viaţă, precum şi evoluţia mea profesională şi spirituală. Pentru mine, liceul a fost un loc de lumină şi creştere”.

În cadrul evenimentului, au oferit momente artistice deosebite corul liceului, elevii Maria Mititean, Maria Ţepele şi Maria Nojea, Luca Copil, Grisha Szabo, Giulia Reti, Rafael Ispas, Carina Maier, Paula Miere (pregătiţi de prof. Denisa Hoble), cântăreaţa de muzică populară Otilia Haragoş Seghedi, formaţia de dansuri populare „Moşut” din Vadu Crişului (coreograf Cristi Seghedi, director artistic înv. Liana Bot) şi a fost citită scrisoarea de „La mulţi ani!” a Marianei Baciu, din Stockholm, fiica fostului director al liceului, profesorul de matematică Florian Baciu.

Ioan HASAS