Creștinii trăiesc Crăciunul prin participarea lor la sfintele slujbe, prin ascultarea Sfintelor Evanghelii și prin cântarea colindelor. Colindele sunt darul de Crăciun pentru semenii noștri și ofrandă de laudă și de mulțumire adusă lui Dumnezeu Tatăl, Care Îl trimite în lume pe Fiul Său ca să ne mântuiască.

Frumoasele noastre colinde, pe care le-am primit de la înaintașii noștri ca pe o zestre de mare preț sunt foarte vechi, dar nu sunt învechite, căci aduc o înnoire în fiecare an, purificând gândurile și inimile noastre, aducându-ne mai aproape de Dumnezeu și de semeni. Obiceiul de a colinda este o componentă esențială a sărbătorii Crăciunului, o bucurie a creștinilor care colindă, dar și a celor care sunt colindați. Acesta este modul nostru de a ne bucura de sărbătoarea Crăciunului și care ne ajută să fim în comuniune de iubire frățească. Colindele sunt expresia muzicală populară a unității de credință și de neam a românilor și punți de legătură între generațiile prezentului și cele ale trecutului. De aceea, colindele se cântă în deplină comuniune cu frații noștri creștini din toate locurile și din toate timpurile. Colindele promovează valori spirituale ce sunt pietre de temelie pentru realizarea unității noastre de credință și de neam. Pe lângă conținutul lor teologic profund, colindele cuprind îndemnuri la pace, solidaritate, bunătate, faceri de bine, ospitalitate, eroism și patriotism. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea: „Tradiția colindelor trebuie cultivată ca un mod de întărire a unității de credință și de neam a poporului român, dar și pentru a spori bucuria în familie, în biserică și în societate, într-o vreme când lumea secularizată devine tot mai individualistă, însingurată și tristă.”

Având responsabilitatea de a păstra și de a transmite tradițiile noastre românești cu bogăția lor spirituală și conștiința că de Crăciun cu moșii și strămoșii cântăm colindul sfânt și bun, creștinii reînvie în fiecare an datinile și colindele strămoșești.

În Parohia Ortodoxă Subpiatră, Protopopiatul Oradea, s-a desfășurat de Crăciun, în biserica parohială, după Sfânta Liturghie, a nouăsprezecea ediție a concertului de colinde „Hristos Se naște, măriți-L”. Sub coordonarea preotului paroh Crișan Lucian, copiii și tinerii din satul Subpiatră au recitat poezii și au cântat colindele: „Astăzi S-a născut Hristos”, „Iată, vin colidători”, „Sus, la poarta Raiului”, „Sus, boieri, nu mai dormiți”, „O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Nașterea Ta, Hristoase”, „Colinda oii”, „Corinda vânătorului”, „Noi umblă a colinda” (Hoi-la). Au fost prezentate scenetele tradiționale locale „Viflaimul” și „Steaua”. Grupul de colindători adulți ai parohiei a interpretat colindele: „Colinda Crăciunului”, „Colinda pomului”. La final s-a cântat „Troparul Nașterii Domnului” și „La mulți ani”, iar copiii și tinerii au fost răsplătiți cu daruri.

Preot paroh Lucian CRIŞAN