Îndemnați, încă din Săptămâna Mare, de către protopopii ortodox și greco-catolic să respecte cu strictețe prevederile ordonanțelor militare, beiușenii s-au conformat, în noaptea de Paști bisericile fiind goale.

Totuși, slujbele de Înviere au fost săvârșite, în lăcașele de cult aflându-se numai preoții și ceilalți slujitori ai bisericilor.

De altfel, în predicile lor, cei doi protopopi au recomandat credincioșilor să respecte prevederile legale referitoare la distanțarea socială și le-au transmis acestora mesaje de încurajare pentru a trece cu bine peste pandemia de coronavirus.

Părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, i-a asigurat, totodată, pe credincioși că Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge la toți cei care erau nerăbdători să o primească:

„Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!

A rânduit bunul și preamilostivul Dumnezeu să ajungem la acest măreț praznic al Învierii Domnului nostru, Iisus Hristos, praznic luminos, praznic al bucuriei, praznic ce ne aduce lumină în suflete.

Chiar dacă iubiții noștri credincioși nu au putut lua parte la Slujba de Înviere, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, a ortodocșilor din întreaga lume, noi am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar ei au stat acasă, fiecare rugându-se, cântând din suflet „Hristos a înviat!”.

Și, mai ales, suntem bucuroși pentru că a ajuns – și în anul acesta – Sfânta Lumină de la Ierusalim. Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a ajuns Lumina în țara noastră, iar prin purtarea de grijă a Presfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, această Sfântă Lumină, care și anul acesta s-a coborât la noi, cei păcătoși, semn că Dumnezeu ne iubește, a ajuns și în eparhia noastră, în parohiile noastre și, prin voluntarii pe care i-am avut, a ajuns și la iubiții noștri credincioși, care acum sunt acasă.

Să nu fiți triști! Să fiți bucuroși, să ascultăm de autoritățile noastre – în smerenie primim totul, facem ascultare, dar să fim mai rugători la casele noastre, să fim mai iubitori, mai buni și, mai ales, să zicem „Fraților!” și celor ce ne-au greșit nouă și avem dreptul să cântăm: „Hristos a înviat din morți,/ Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le!”

Amin! Hristos a înviat!

Protopopul greco-catolic, părintele Zorel Zima, a slujit în biserica Sfinții Trei Ierarhi, care, la fel ca lăcașurile de cult ortodoxe, a fost pustie, în noaptea de Paști. Părintele Zorel Zima a adus cuvânt de mângâiere enoriașilor săi, spunându-le că lumina sfântă sălășluiește în sufletul fiecăruia dintre ei:

„Dragi credincioși, de aici și de pretutindeni, care sunteți uniți cu noi în rugăciune, nu răsună biserica de răspunsul dumneavoastră „Adevărat a înviat!”, dar răsună sufletul! Vă simt, chiar dacă de la distanță, dar aproape, spunând din tot sufletul, repet: „Hristos a înviat!” Adevărat a înviat!

Dragi credincioși, sărbătorim Învierea Domnului! O sărbătorim cu mare bucurie, chiar dincolo de tristețile noastre, o sărbătorim cu inimile deschise, chiar dincolo de ușile caselor și ale bisericii închise, o sărbătorim cu veselie și în comuniune, chiar dacă respectăm și distanțările sociale, pentru că Hristos este cel care a înviat și, prin Învierea Sa, ne aduce nouă pace, bucurie și mângâiere!

Nu trebuie să ne cramponăm în lipsa acestei Lumini! Paștile sunt Paști! Sunteți dumneavoastră lumina care, în contemplarea Învierii lui Hristos, în împlinirea cu speranță în acest cuvânt care aduce viață, să vă reaprindeți dumneavoastră ca lumânare, asemenea botezului, să fiți lumina lumii!”