Instituită prin Legea nr. 150/2014 privind modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82 din 2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, Ziua Veteranilor a fost aniversată miercuri, 11 noiembrie, și de beiușeni, desigur, la Cimitirul Eroilor.

Pentru că amintirea ultimului erou beiușean este încă vie printre cei care l-au cunoscut, centrul manifestărilor comemorative a fost chiar locul de veci al sublocotenentului post mortem Mihail-Anton Samuilă, cel care a dat jertfa supremă în teatrul de operații din Afganistan, la 14 noiembrie 2003.

Comemorarea Eroilor Neamului a fost organizată de Unitatea Militară, Primăria și Casa de Cultură Beiuș. Chiar dacă pandemia de coronavirus a impus luarea unor măsuri drastice de distanțare docială, la eveniment au participat reprezentanți ai unității militare locale, în frunte cu comandantul acesteia, locotenent-colonelul Angelin Buf, foști camarazi de-ai eroului Mihail-Anton Samuilă, de la Unitatea Militară 02000 Oradea, viceprimarul Dragoș Balog, consilierul local Ioan Ojică și o delegație a sucursalei orădene a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilitați, condusă de vicepreședintele Petru Băliban.  

Prima parte a festivității comemorative a avut loc, de la ora 09.00, la biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, unde părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a săvârșit slujba de pomenire a Eroului din Afganistan, după care, la ceasurile amiezii, participanții la eveniment s-au îndreptat spre Cimitirul Eroilor, pentru a depune coroane de flori la Monumentul Eroilor Români și pe mormântul sublocotenentului post mortem Mihail-Anton Samuilă.

Despre însemnătatea acestei zile ne-a vorbit, la finalul comemorării, viceprimarul Dragoș Balog, el însuși fiu de militar:

„Marcăm Ziua Veteranilor de război, 11 Noiembrie 1918, când, prin armistițiul dintre puterile Antantei și Germania, se încheia Primul Război Mondial, iar România, cu pași repezi, se apropia de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918!

Eroii Neamului nu mor niciodată! Ei câștigă libertatea! Un omagiu aducem și noi, Primăria și Consiliul Local Beiuș, în cinstea soldaților, cunoscuți și necunoscuți, căzuți pe câmpurile de luptă, pentru apărarea libertății noastre a tuturor!

Ne îndreptăm cu respect și ne plecăm frunțile spre eroul beiușean Mihail-Anton Samuilă, căzut la datorie în teatrele de operații din Afganistan, pentru libertatea noastră, a tuturor!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Cât îl privește pe Petru Băliban, vicepreședintele sucursalei orădene a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilitați, acesta a mărturisit că a fost camarad cu doi dintre primii eroi români căzuți în teatrele de operații postbelice, Iosif-Silviu Fogarași și Mihail-Anton Samuilă, motiv pentru care a fost o datorie de onoare ca, de Ziua Veteranilor de război, să se reculeagă la mormântul eroului beiușean.