Ordonanța Militară numărul 4 din 29 martie prevede că „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune”.

La Ștei, autoritățile locale au trecut imediat la acțiune, detalii oferindu-ne, zilele trecute, chiar primarul Iulian Balaj: „La aproape toate scările blocurilor de locuit, s-a încheiat acest proces de montare a dispozitivelor de dezinfecție și vreau să vă spun că, nu vă ascund faptul că am fost sigur că cetățenii orașului păstrează în condiții bune aceste dispozitive și le folosesc corespunzător. Oamenii au dat dovadă de mult respect față de munca noastră și față de ideea aceasta a montării în bloc și le folosesc corespunzător.”

Chiar dacă actele normative emise în perioada stării de urgență nu stabilesc, în sarcina autorităților locale, obligații similare și vizavi de gospodăriile individuale, edilii șteieni au decis să distribuie dezinfectant și proprietarilor acestui tip de locuințe.

În schimb, la Beiuș, se pare că gravitatea situației generate de pandemia de coronavirus nu este înțeleasă de edili, acțiunile de dezinfecție fiind lăsate în seama asociațiilor de proprietari. Oamenii primăriei beiuşene au făcut o dezinfecție chiar în ultima zi a lunii martie, după care nu au mai revenit prin cartierele de blocuri. În aceste condiții, conducerile asociațiilor de proprietari au trecut la acțiune pe cont propriu.

În cartierul Aurel Vlaicu, declară Marin Alecu, președintele asociației de proprietari, „Primăria a făcut acea dezinfecție, dar era vorba că montează aparatură pentru spălat pe mâini, la fiecare intrare în bloc, iar asta nu s-a făcut.”

Codruța Pătcaș, administratoarea Asociației de Proprietari „Aleea Padișului”, confirmă spusele lui Marin Alecu, situația fiind similară și în cartierul unde activează: „Au procedat (cei de la Primărie – n.n.) la dezinfecția scărilor. Deocamdată, așteptăm și aparatele și celelalte măsuri pe care trebuie să le mai ia.”

Mai mult, Cristian Predescu, administratorul  Asociației de Proprietari numărul 14 „Samuil Vulcan”, a acuzat administrația locală că pasează asociațiilor montarea dispozitivelor cu soluții dezinfectante: „Despre dezinfecție, ce să vă spun? Cei de la Primărie au fost prezenți în cartierul Samuil Vulcan în data de 31 martie, când au făcut, să zicem, o dezinfecție cu apă și clor, un lucru normal, pentru că așa se face, răspunzându-mi la întrebări cum că ar reveni să facă periodic această dezinfecție, lucru care, de două săptămâni, nu s-a mai întâmplat. Dar, Primăria, cu dezinfecția, stă cam slab din acest punct de vedere!

Referitor la acele dispersoare de soluție pentru a ne igieniza pe mâini, din păcate, nu s-a făcut absolut nimic, adică Primăria nu a montat acele dispersoare, nu a adus nici măcar soluție pentru dezinfecție!

Unul dintre angajații Primăriei, care a venit să ne aducă afișele – ne-au dat afișe să le montăm la casele scărilor, pentru a anunța oamenii că se face dezinfecția – mi-a răspuns că acele aparate ar trebui cumpărate de către asociația de proprietari. Dacă este să studiem Ordonanța Militară numărul 4, aceasta specifică, în mod foarte clar, că acele dispersoare cu soluție dezinfectantă sunt în obligația administrației publice locale, ceea ce înseamnă administrația din Primăria Municipiului Beiuș, ei pasând problema către asociațiile de proprietari!”