Marți, 25 aprilie, s-au împlinit 82 de ani de la nașterea poetului și prozatorului Viorel Horj, cel mai important fiu al satului Drăgănești și unul dintre cei mai cunoscuți oameni de litere bihoreni postbelici. „Ofrandă vocalei”, „O mie de lucruri”, „Imposibilul zbor de la cuib”, „Vestitorul din amurg” sau „Muntele acvilelor” sunt doar câteva dintre operele apreciatului scriitor bihorean, care, pe drumurile vieții, pe suișurile nebănuite ale creației, a păstrat o indisolubilă legătura cu locurile natale. Trecut în eternitate la 8 iulie 2004, Viorel Horj rămâne în atenția numeroșilor săi cititori și admiratori prin complexa și consistenta sa operă literară.

Poet, prozator, critic, publicist, profesor, Viorel Horj (1941-2004) a fost o personalitate marcantă a literaturii române din secolul XX, motiv pentru care comunitatea natală a dat, în cele aproape două decenii de la trecerea sa în eternitate, mai multe dovezi ale unei firești recunoștințe: pe lângă faptul că școala gimnazială locală îl are ca patron spiritual, iar în fața acesteia a fost ridicat bustul poetului, a devenit o tradiție ca anual, la 25 aprilie, la Drăgănești să fie organizată o manifestare omagială dedicată renumitului fiu al satului.

La evenimentul de marți, care s-a desfășurat chiar la bustul poetului Viorel Horj, au participat Florina-Mihaela Man și Ferenc Sebestyen, primarul, respectiv viceprimarul comunei Drăgănești, Miron Horgiu, prieten din copilărie al regretatului om de cultură, directoarea Ioana Gudiu, cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale „Viorel Horj” Drăgănești. După Tedeum, Ioana Gudiu, directoarea școlii gimnaziale locale, și primărița Florina-Mihaela Man au evocat personalitatea lui Viorel Horj, subliniind indisolubila legătură dintre acesta și consătenii săi, amintind, totodată, repetatele momente petrecute de poet la izvorul de la Gâtași, unde-și găsea inspirația.

Firește, din programul dedicat aniversării celor 82 de ani de la nașterea poetului și prozatorului Viorel Horj nu putea lipsi un moment literar-artistic, elevii din Drăgănești recitând câteva fragmente din opera poetică a ilustrului înaintaș.