Cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului „Oul de Paști”, s-a desfășurat în Joia Patimilor, la Școala Primară nr. 2 Drăgoteni.

 

Evenimentul, devenit tradițional în perioada postdecembristă, a fost organizat de Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul „Țării Crișurilor” din Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Fundația „Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar” Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Muzeul Municipal Beiuș, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

La ediția din acest an a Festivalului „Oul de Paști”, de la Drăgoteni, au asistat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale – printre care Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor,  Aurel Chiriac, director general manager al Muzeului „Țării Crișurilor” din Oradea, Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Profesionist „Crișana”, Anca Popescu-Rațiu, consultantă de specialitate în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, consilieri județeni, primari din  zonă, acestora alăturându-li-se oameni de cultură și numeroși săteni, de la copii, până la cei trecuți de prima tinerețe.

Numărul participanților a fost unul semnificativ și la ediția din acest an a Festivalului „Oul de Paști”, peste 150 de elevi din întreaga Depresiune a Beiușului întrecându-se, în Joia Patimilor, la Drăgoteni. Așa după cum ne-am obișnuit cu ocazia edițiilor anterioare, Festivalul „Oul de Paști” cuprinde și alte întreceri care pun în evidență tradițiile românești: concursurile de bătut toaca și de interpretare de pricesne, expoziția de icoane pe sticlă, picturi și desene cu tematică religioasă, precum și tradiționala paradă a costumelor populare. Elementul de noutate al ediției 2019 a festivalului a constat în aceea că artizanii din Remetea nu au mai participat la concurs, ci au încondeiat ouă cu scop demonstrativ, pentru a le transmite mai tinerilor ucenici într-ale meșteșugului câte ceva din cunoștințele lor.

Pentru că manifestarea cultural-artistică de la Drăgoteni este organizată sub forma unor concursuri, era firesc să existe și câștigători, aceștia fiind: Rebeca Marchiș – categoria de vârstă de până la 11 ani și Lorena Lung (Remetea) – categoria peste 12 ani, ambele din Remetea, la încondeiat ouă; Ștefania Ștefănică (Meziad) și ansamblul Şcolii Gimnaziale Căbești, la pricesne; Florina Demian (Meziad), la pictat icoane; Mihai Stanciu (Răbăgani), la desen tematic; Gabriel Popa și Ștefania Ștefănică, ambii din Meziad, la costume populare și Anonio Ilea, din Căbești, la bătut toaca.