Un eveniment editorial cu un cert impact în peisajul cercetării istorice bihorene s-a desfășurat cu ocazia ultimei ședințe a Consiliului Local Beiuș, Ioan Degău și Cristian Apati lansând primele patru volume ale culegerii de documente emise de administrația românească a urbei.

Volumele prezentate Consiliului Local, miercuri, 25 noiembrie, acoperă perioada 1918-1950 și, după cum preciza cercetătorul Ioan Degău, urmează publicarea celor din anii comunismului.

Profesorul de istorie Dan Ispas a prezentat succint cele patru volume care au apărut la editura orădeană „Primus”, subliniind importanța acestei culegeri de documente pentru cunoașterea realităților locale. Primul volum, care tratează perioada 1918-1920, este intitulat „Începuturile administrației românești în Beiuș” și cuprinde documentele comisiilor reunite ale celor trei consilii din urbe - român, maghiar și muncitoresc (bolșevic), precum și pe cele ale legislativului și jandarmeriei locale formate în 1919. Celelalte volume - denumite „Primul... ”, „Al doilea... ” și „Al treilea... ” „... deceniu de administrație românească în Beiuș” - prezintă actele emise de consiliul local între anii 1921-1950.

Vorbitorul a precizat că lucrarea este un util instrument de lucru, o completare a amplei monografii în cinci volume „Beiușul și lumea lui”, lucrare coordonată tot de Ioan Degău. Totodată, profesorul Dan Ispas a declarat că atât cadrul - Consiliul Local Beiuș, cât și momentul - în preajma aniversării Zilei Naționale i se par potrivite pentru lansarea unei astfel de lucrări, dedicate administrației locale a urbei de pe Crișul Negru.

Ceilalți vorbitori, oamenii de cultură orădeni Vasile Todinca și Ioan Laza, au subliniat rolul pe care Ioan Degău, cetățean de onoare al municipiului Beiuș, îl joacă în cercetarea istorică românească, primul amintind că, la împlinirea vârstei de 83 de ani, acesta a primit o plachetă aniversară din partea Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, iar al doilea subliniind mecenatul bancherului bihorean Ioan Degău, care nu doar a elaborat și coordonat aproape cincizeci de cărți, dar le-a și finanțat.

La finalul evenimentului editorial, primarul Gabriel Popa i-a mulțumit lui Ioan Degău pentru implicarea în activitatea culturală a Beiușului și a evocat  eforturile pe care le-au depus, pentru dezvoltarea comunității, reprezentanții administrației locale din prima jumătate a secolului trecut.