O fetiță în vârstă de zece ani a ajuns la spital cu arsuri de gradul I la nivelul toracelui și al umerilor după ce gospodăria în care locuia a fost cuprinsă de un incendiu.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat, marți, prin sistemul unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o gospodărie din localitatea Cociuba Mare. “La adresa indicată de apelant, au fost mobilizate de urgență două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Pompieri Tinca, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, echipajul de pompieri militari paramedici al aceleiași subunități și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea. În momentul sosirii forțelor de intervenție, ardea generalizat un adăpost de animale, flăcările extinzându-se parțial și la acoperișul locuinței situate în apropiere”, a precizat mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Echipajele de stingere au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia la întregul acoperiș al casei și la încăperi, iar echipajul de prim ajutor calificat a acordat îngrijirile necesare fiicei proprietarilor, care prezenta arsuri de gradul 1 la nivelul toracelui și al umerilor. Fetița, în vârstă de 10 de ani, a fost predată ulterior echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea care  a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de o moară electrică lăsată sub tensiune. În urma evenimentului au ars adăpostul de animale și s-a degradat o suprafață de circa șase metri pătrați din acoperișul locuinței.

 

Recomandări pentru siguranța copiilor

În scopul prevenirii unor evenimente care pot periclita viața copiilor dumneavoastră, pompierii militari bihoreni vă recomandă supravegherea permanentă a celor mici și familiarizarea copiilor cu următoarele măsuri:          dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința, să nu încerce să stingă incendiul și să anunțe un vecin sau primul adult întâlnit, despre producerea evenimentului;

dacă nu poate părăsi locuința, să apeleze, dacă are posibilitatea, numărul unic de urgență 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor; nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință; dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor; atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia. De asemenea, pentru siguranța copilului dumneavoastră: păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces; înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

nu îl lăsați singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune; nu lăsaţi copiii să se joace în apropierea aparatelor de încălzit sau preparat hrană; nu lăsaţi focul deschis nesupravegheat; nu îi lăsați să se joace cu focul; nu le permiteţi accesul, nesupravegheaţi, în depozitele de furaje, șuri, poduri, magazii sau grajduri, cu mijloace care pot produce incendii; odată cu creșterea, învăţați-l cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol.