La inițiativa strănepotului său, ec. Dumitru Fechete, la Beiuș a fost dezvelită efigia unuia dintre fruntașii românilor bihoreni din secolul XIX, comerciantul și filantropul beiușean Dimitrie Negreanu.

 

Născut în 15 octombrie 1832, la Tileagd, Dimitrie Negreanu a fost unul dintre cei trei copii ai lui Ioan și Ana Negreanu, familie de morari români, de credință ortodoxă. Rămas orfan de ambii părinți încă de timpuriu, Dimitrie Negreanu se mută la Beiuș, unde urmează cursurile școlii confesionale ortodoxe, în tot acest timp fiind nevoit să se întrețină. După terminarea claselor gimnaziale, la recomandarea comerciantului Nicolae Zsiga din Oradea Mare, se duce la Karczag (Ungaria), unde, pe lângă negustorul Dimitriu Racz, după trei ani, devine calfă.

Se întoarce la Beiuș, unde își deschide prăvălie chiar în centrul orașului, iar în 1858 se căsătorește cu Augusta, fiica negustorului Dan Moldovan. După numai nouă ani rămâne văduv, iar dintre cei patru copii rezultați din matrimoniul lor, trei - Maria, Sabina și Dimitrie - mor și ei la vârste fragede. Viața îl mai lovește o dată pe Dimitrie Negreanu, care își îngroapă și cel de-al patrulea copil, Ioan-Traian, student medicinist la Viena, trecând la cele veșnice în 1898.

Văduv și fără urmași direcți, Dimitrie Negreanu se dedică actelor filantropice, întreaga sa avere, una considerabilă dacă ținem cont că era cel mai important comerciant român din Beiuș, fiind destinată fundației care îi va purta numele, „fundațiune de stipendii tinerimei ortodoxe române din Beiuș și din împrejurimile acestuia”. Se implică și în alte acțiuni de sprijinire a școlilor beiușene: donează peste o mie de volume bibliotecii liceului vulcanian și Internatului Diecezan Ortodox de băieți; sprijină financiar Școala Primară confesională ortodoxă de pe strada Română și Școala de ucenici industriali, deschisă în anul 1886, aflându-se în comisia însărcinată cu grăbirea înființării acesteia. Mai mult, înființează internatul de băieți ortodocși români din Beiuș, așezământ deschis la 18 septembrie 1899, an în care, după deschiderea internatului, devine președintele comisiei epitropești.

Moare la data de 29 octombrie 1903, lăsând, prin testament, bisericii ortodoxe 2400 coroane, din care o mie pentru edificarea de noi biserici, altă mie pentru elevii de la școala ortodoxă și 400 de coroane pentru ajutorarea familiilor sărace.

Patriotismul, devotamentul față de Biserica străbună și iubirea față de semenii aflați în nevoie l-au determinat pe istoricul Teodor Neș să-l denumească, în volumul „Oameni din Bihor 1848-1918”, un „Nicolae Jiga al Beiușului”.

Fiind, după cum aminteam, ctitorul Internatului ortodox de băieți din Beiuș, montarea unei efigii a lui Dimitrie Negreanu pe fațada edificiului unde acum funcționează Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” este un gest firesc față de memoria unuia dintre fruntașii românilor bihoreni din veacul al XIX-lea.

Dezvelirea efigiei lui Dimitrie Negreanu, operă a sculptorului Cornel Durgheu, a avut loc joi, 12 octombrie, în incinta Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, la ceremonie participând, alături de familia economistului Dumitru Fechete, strănepotul ilustrului filantrop beiușean Dimitrie Negreanu, mai mulți invitați din urbe și din județ, printre aceștia remarcându-i pe Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, cercetătorul și bancherul Ioan Degău, sculptorul Cornel Durgheu, muzeograful Vasile Todincă și Claudiu Lupău, managerul spitalului local.

Despre necesitatea acestui gest de cinstire a memoriei lui Dimitrie Negreanu a vorbit cercetătorul Vasile Todincă: „Personalitatea lui Dimitrie Negreanu a fost cuprinzător evocată în volumele «Beiușul și lumea lui» și «Oameni de seamă din Țara Beiușului» apărute sub coordonarea ec. Ioan Degău, un mecena al Beiușului contemporan. Prezentul eveniment materializează o inițiativă sufletească a ec. Dumitru Fechete, strănepot al venerabilului Dimitrie Negreanu. Domnia sa a stăruit pentru amplasarea acestei plăci pe clădirea internatului ridicat pentru tinerii ortodocși care studiau la gimnaziul lui Samuil Vulcan, în semn de prețuire pentru străbunicul său, care a contribuit cu sume importante pentru ca această instituție să ia ființă. Mai mult, în acest edificiu s-a constituit și a funcționat, încă din primul an de la înființare, Societatea literară «Dimitrie Negreanu» a elevilor din Internatul ortodox român din Beiuș”.

Ec. Dumitru Fechete, inițiatorul realizării efigiei, a evocat valorile morale care l-au călăuzit pe străbunul său Dimitrie Negreanu: „Cel mai important dar pe care i-l poți face unui om este educația și e remarcabil că acest om a înțeles acest lucru în urmă cu peste o sută de ani și, mai mult, și-a pus agoniseala de o viață în slujba acestui scop, prin fundația «Dimitrie Negreanu», acordând tinerilor din acea vreme sute și mii de burse pentru «tineri români de credință ortodoxă cu bună purtare», după cum scrie în testamentul lui și în statutul fundației amintite. Practic, acestea sunt valorile care l-au călăuzit de-a lungul vieții: credința, moralitatea și patriotismul.

Prin urmare, am simțit că am o datorie morală față de acest om, pentru tot ce a făcut el pentru noi, pentru familia noastră, pentru tinerii români din această zonă a Bihorului, și, pentru că se spune că un om moare abia atunci când este uitat de toată lumea, cred că avem datoria să-i păstrăm vie memoria.

Vreau să mulțumesc celor care au venit în întâmpinarea acestui demers, și anume: domnului primar al municipiului Beiuș, Gabriel Popa, domnului manager al spitalului, Claudiu Lupău, domnului Ioan Degău, care m-a sprijinit de fiecare dată. Adresez, totodată, alese mulțumiri domnului profesor Vasile Todică, pentru că mi-a fost alături în mai multe proiecte de suflet, și, desigur, domnului profesor Cornel Durgheu, care a realizat efigia străbunului meu Dimitrie Negreanu”.

În alocuțiunea sa, primarul Gabriel Popa a subliniat rolul jucat, în timpul dualismului, de colaborarea dintre mediul de afaceri, Biserică și administrația locală pentru emanciparea comunității românești din această parte a Bihorului. Totodată, edilul a anunțat că va propune Consiliului Local să-i decerneze lui Dimitrie Negreanu, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș: „Suntem aici ca să aducem recunoștință celui care a fost Dimitrie Negreanu, un om care, prin implicare, prin dragostea față de semeni, și-a întreaga avere pentru educația generațiilor tinere de atunci.

Aș vrea să subliniez legătura dintre patronatul românesc al vremii, Biserica ortodoxă; dacă ne uităm în jur, sunt multe clădiri ridicate de cei doi actori majori din urbe pe care îi menționam. Beiușul s-a remarcat prin școlile sale, fiind un centru de educație pentru întreaga zonă, iar asta se datorează și colaborării dintre Biserică, administrația locală și mediul de afaceri. Ca primar, îmi propun să păstrăm această legătură în folosul educației și pentru dezvoltarea generală a comunității locale.

Pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria acestui român patriot, voi propune, pe de o parte, acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem lui Dimitrie Negreanu, iar pe de alta, ca o stradă nouă din Beiuș să-i poarte numele, mai ales că, în perioada postbelică, denumirea actualei străzi Nicolae Bolcaș era «Dimitrie Negreanu»”.

La finalul manifestării de joi, părintele Marian-Vasile Popa, protopopului ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, în fruntea unui sobor de preoți, a oficiat o slujbă de pomenire a celui care a fost filantropul beiușean Dimitrie Negreanu, iar urmașii celui comemorat au împărțit participanților exemplare ale broșurii intitulate „Dimitrie Negreanu”, lucrare ale cărei autoare sunt: Alina-Bianca Drugaci și Andreea-Nicoleta Fechete.