Precipitațiile însemnate înregistrate miercuri, în Bihor, au provocat inundații în șapte localități, zeci de gospodării fiind afectate. Cea mai gravă situație a fost în comunele Lazuri de Beiuș și Rieni.  

Forţele şi mijloacele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” Bihor au desfăşurat, miercuri, 70 de misiuni, din care 68 de operațiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase și două misiuni de stingere a incendiilor. „Între orele 10.00 - 22.00, 70 de pompieri militari din cadrul a șase subunităţi au acționat cu 22 de autospeciale de intervenție și 21 de motopompe, în șapte localităţi, pentru sprijinirea cetăţenilor ale căror gospodării au fost afectate de acumulările de apă cauzate de precipitaţiile abundente”, a precizat mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.  Astfel, Detaşamentele 1și 2 de Pompieri Oradea au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în 14 curți și subsoluri din municipiu, Staţia de Pompieri Ştei și Secţia de Pompieri Beiuş au acţionat în Cusuiuș și Băleni (ambele din comuna Lazuri de Beiuș), respectiv în Ghighișeni și Cucuceni (comuna Rieni), pentru scoaterea apei din 47 de beciuri inundate, Stația de Pompieri Valea lui Mihai a evacuat apa acumulată în curtea unei societăți comerciale din Tarcea, iar Detașamentul de Pompieri Marghita a intervenit în localitatea Derna, pentru degajarea apei din șase curți și subsoluri inundate.

 

Cote în scădere

Potrivit unui comunicat de presă transmis, ieri, de Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, cotele în Bihor sunt în scădere. În ceea ce priveşte zonele în care marţi s-au înregistrat inundaţii, ABA precizează că precipitațiile au dus la revărsarea văilor necadastrate Hinchiriș și Canal Colector Izvor, precum și a cursurilor cadastrate: Valea Mare, Valea Crișcior, pârul Țarini, Valea Lolii, Crișul Negru, Valea Gepișului, Valea Omului și Valea de Hotar. În perioada următoare, pagubele vor fi evaluate, în teren, de comisiile de specialitate. „La ora 09.00, în bazinul hidrografic Crișuri se mai înregistrau cote depășite pe Valea Mare, la stația hidrometrică Târnova (jud. Arad), unde cota de atenție (CA), aferentă codului galben este depășită cu 37 de cm și pe râul Crișul Alb, la stația Vața de Jos (jud. Hunedoara) unde cota de atenție este depășită cu 2 cm. Pentru atenuarea undei de viitură de pe Valea Mare, acumularea nepermanentă Chier a fost pregătită să preia debitele de pe Valea Mare și valea Dudița. În prezent angajații Sistemului Hidrotehnic Idependent Crișul Alb sunt pe teren pentru a se asigura de buna funcționalitate a lucrărilor de apărare”, a  precizat Ionel Avrigeanu, director ABA Crișuri. În perioada 13-17 iunie, la stațiile hidrometrice din cadrul ABA Crișuri s-au înregistrat următoarele precipitații: la Beiuș, pe Crișul Negru 40,1l/mp, la Poiana, pe Crișul Negru 78 l/mp, la Ștei, pe Crișul Băița 35,4 l/mp, la Finiș, pe valea Finiș 28,4 l/mp, la Aleșd, pe Valea Izvor 23,7 l/mp, la Vadu Crișului/ Crișul Repede 15,9 l /mp, la Topa de Criș, pe valea Borod 20,7 l/mp și la Ciucea, pe Crișul Repede 11,7 l/mp. În data de 16 iunie s-au depășit pragurile de precipitații la stația hidrometrică Poiana, pe Crișul Negru, unde, în intervalul orar 14.00-15.40, s-au înregistrat 25,6 l/mp.  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis avertizare cod galben pentru intervalul 17 iunie, ora 12.00 – 18 iunie, ora 20.00, pentru râurile: Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad) și avertizare cod portocaliu, în intervalul 17 iunie, ora 12.00 – 18 iunie, ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Ier – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Satu Mare şi Bihor), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad).