Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a prezentat bilanțul activităților desfășurate la granița de vest a țării în 2024, ultimul an înainte de intrarea României în Schengen.

În cursul anului 2024, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul ITPF Oradea, au tranzitat frontiera României peste 12.770.000 persoane (6.400.000 persoane la nivelul județului Arad, și 6.370.000 persoane la nivelul județului Bihor), cu aproximativ 7,70% mai mult față de traficul înregistrat anul anterior. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o crestere considerabilă (aproximativ 12,25%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2024 (6.163.620), comparativ cu anul 2023. Nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 177 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în perioada de referinţă, au fost depistate 42.445 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 300 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale. La nivelul ITPF Oradea au fost constatate 4.043 acte ilegale, dintre care 3.034 infracţiuni şi 1009 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni la regimul circulației. Anul trecut, au fost depistate pe linia migrației ilegale peste 1.800 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a ITPF Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei. La frontiera „verde” au fost depistați 565 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. În punctele de trecere din zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate 1.245 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau  prin evitarea controlului la frontieră.

Bunuri furate

În decursul anului 2024 au fost constatate 11 cazuri în care au fost depistate bunuri a căror proveniență nu a putut fi dovedită, în valoare totală de 208.718 RON, fiind întocmite dosare penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăinuire, furt și tentativa la efectuarea de operațiuni de export ilegal al bunurilor culturale sau de patrimoniu și ridicate în vederea cercetărilor produse electronice, bunuri de patrimoniu fară certificat export. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale la regimul silvic, în valoare totală de 16.000 RON, fiind ridicate în vederea confiscării cantități de material lemnos precum salcâm, mălin, cer, cherestea tivită. În cursul anului 2024, la nivelul ITPF Oradea au fost descoperite 119 autovehicule furate în valoare totală 12.602.444 lei (aprox. 2.534.122 euro), fiind întocmite 116 dosare penale și cercetate penal 121 persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în PTF Nădlac II (36 cazuri), PTF Borș I (31 cazuri), PTF Borș II (24 cazuri) și PTF Nădlac I (14 cazuri).

Infracționalitatea contra mediului

ITPF Oradea a avut în anul 2024, la nivelul județelor Arad și Bihor, 5 puncte de trecere a frontierei prin care erau permise transferurile de deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand (PTF Nădlac I și II, PTF Borș II (rutier), PTF Curtici și PF Episcopia Bihor feroviar), activitatea specifică domeniului în cauză s-a derulat prin acțiuni în comun cu Garda de Mediu. Acestea au constat în verificarea, în special pe sensul de intrare în țară, a mijloacelor de transport marfă suspectate că transportă deșeuri și dispunerea de către lucrătorii Gărzii de Mediu a măsurilor legale ce se impun (ex. nepermiterea intrării pe teritoriul României, sigilarea până la destinație și permiterea intrării). În anul 2024, la nivelul ITPF Oradea au fost efectuate solicitări către Garda de Mediu în vederea efectuării de controale pe sensul de intrare în România, fiind oprite de la intrarea în ţară 404 de transporturi de bunuri considerate deșeuri, care nu indeplineau condiţiile legale de intrare în ţară. Cantitatea totală de deșeuri înapoiată pe teritoriul statului vecin a fost de peste 6.350 de tone, cele mai multe cazuri înregistrându-se la Sectorul PF Borș și Nădlac. În data de 12 decembrie 2024, la Consiliul JAI s-a decis ridicarea controalelor la frontierele interne terestre ale României și Bulgariei începând cu data de 01.01.2025. În acest context, ITPF Oradea și-a adaptat activitatea, din punct de vedere juridic și operativ. A fost regândit dispozitivul de supraveghere din zona de competență, s-a intensificat cooperarea cu celelalte instituții din domeniul ordinii și siguranței publice, cu autoritățile corespondente ale statului maghiar (patrulare în comun, urmărire transfrontalieră), precum și cu alte instituții ale statului român, pentru combaterea eficientă a unor fenomene cu impact negativ major asupra României (ex. Garda de Mediu și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor - introducerea deșeurilor în țară). În dotarea polițiștilor de frontieră au intrat terminalele mobile de verificare a persoanelor și mijloacelor de transport prin intermediul aplicației eDAC, fapt care a dus la verificări rapide, simple și în baze de date ce pot furniza informații relevante despre persoana supusă legitimării.