În Harghita autoritatea Statului Român a dispărut?!
Președintele UNPR Harghita, Claudiu Sere, i-a solicitat public, luni, prefectului Jean-Adrian Andrei să atace în contencios administrativ hotărârea prin care Consiliul Județean a aprobat drapelul județului, susţinând că acesta nu conține niciun element care să îi reprezinte pe românii din zonă.
"Îl rog în mod public pe prefectul județului Harghita să atace această hotărâre netrebnică în contencios administrativ și îi aduc aminte domnului președinte al CJ Harghita că există o decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Târgu Mureș, care a declarat ilegal acest steag discriminatoriu, care nu conține niciun element care să îi reprezinte pe românii din acest județ. În acest moment, dânsul nu respectă această hotărâre și poate să fie tras la răspundere. Nu vrem să se creeze o altă hărțuire a populației românești", a declarat preşedintele UNPR Harghita, Claudiu Sere, pentru Mediafax.
Totodată, liderul UNPR Harghita i-a solicitat președintelui CJ, Borboly Csaba, să "își revizuiască comportamentul în contextul deciziei Curții de Apel Târgu Mureș".
"Nu de alta, dar în județul Harghita sunt arborate ilegal atât steaguri ale așa-zisului Ținut Secuiesc, cât și steagurile în culorile Ungariei, roșu-alb-verde. Poate că cineva, până la urmă, ministrul de Interne și alte autorități ale statului vor lua măsurile care se impun și în acest județ", a afirmat Sere.
Claudiu Sere a apreciat inițiativa consilierului județean liberal Ion Proca, prin care acesta a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar pe toate variantele luate în discuție, ca simbol reprezentativ al românilor care trăiesc în Harghita, dar a criticat "pasivitatea" consilierilor județeni români în actualul mandat.
Vineri, consilierii județeni din Harghita au aprobat, pentru a doua oară, după anularea în instanță a primei hotărâri similare a aleşilor din 2009, drapelul secuiesc ca steag al județului. Steagul secuiesc a fost aprobat ca drapel al județului Harghita cu 24 de voturi "pentru", ale celor 21 de consilieri UDMR şi trei de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, patru abțineri, ale consilierilor PCM, și trei voturi "împotrivă", ale consilierilor PSD și PNL.
Drapelul albastru deschis, având pe el simbolurile secuieşti - steaua în opt colțuri și semiluna, în culoare galben-aurie -, este steagul Consiliul Naţional Secuiesc și în 2008 a fost votat și steag al aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", iar în noiembrie 2009, la iniţiativa președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost votat și steag al județului Harghita și folosit la toate manifestările publice.
De atunci, el a fost arborat pe sediile instituțiilor și primăriilor din Harghita, iar din 2010, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drapelul este arborat pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.
În Harghita nu se aplică legea?!
În 26 septembrie 2012, Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv și irevocabil Hotărârea nr. 269/26.11.2009 a Consiliului Județean Harghita prin care drapelul secuiesc a fost adoptat steag al județului Harghita.
Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, spunea, referitor la aprobarea drapelului secuiesc ca steag al judeţului, că i se pare inacceptabil ca o hotărâre a Consiliului Județean să nu respecte interesele tuturor cetățenilor, urmând să analizeze "din toate punctele de vedere" acest proiect.
"Este inacceptabil ca o hotărâre a Consiliului Judeţean să nu respecte interesele tuturor cetăţenilor judeţului Harghita. Proiectul de hotărâre al Consiliului Judeţean adoptat, pentru că este doar un proiect de hotărâre, urmează să parcurgă cursul firesc şi legal, însă prefectul este cel care se va pronunţa asupra legalităţii actului administrativ, având în vedere că s-a aprobat acelaşi steag al judeţului care a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească, care are putere de lege, ca nefiind steagul judeţului Harghita", declara, sâmbătă, presei, prefectul Jean-Adrian Andrei.
El adăuga că, în calitate de garant al respectării legii în județ, va analiza "din toate punctele de vedere" legalitatea hotărârii Consiliului Județean.
"Sigur, Comisia Naţională de Heraldică, după toate procedurile legale, va trebui să se pronunţe în acest caz, însă prefectul va analiza din toate punctele de vedere legalitatea hotărârii Consiliului Judeţean, mai ales că a fost depus şi un amendament din partea comunităţii româneşti", spunea prefectul județului Harghita.
interesant ca aceste asa zis articole cu iz de invrajbire nu au autor.sau este asa de curajos ziaristul(ziarista)ca nu vrea sa se stie cine este vajnicul aparator al dreptatii ??? RUSINE!!!! Redactia Crisana - stimate anonim "unul", daca recitiţi cu atenţie textul, o să observaţi că în text este citată Agenţia de presă Mediafax. Deci aveţi răspunsul la problema dumneavoastră.
Poate ar fi bine ca,celor care nu respecta o hotarire jud. sa li se aduca la cunostinta ca li se poate face plingere penala!!!Toti trebuie sa respectam legea!!!