Pentru actuala generație, este o datorie de onoare să cinstească memoria iluștrilor înaintași, a celor care, cu prețul vieții, au înnobilat acest neam cu gena demnității și a justificatului orgoliu latin.

În fiecare an, la 25 aprilie, Beiușul își comemorează martirii, pe cei doi patrioți români Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, fruntași ai luptei pentru unitatea națională a neamului nostru. Căliți în deceniile de lupte politice din perioada dualismului austro-ungar, cei doi patrioți români s-au aflat în fruntea generației Marii Uniri, participând, de altfel, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

După reîntoarcerea la Beiuș începe drama. Refuzând să părăsească Beiușul, ocupat de o bandă de secui conduși de căpitanul Verböczy, Ioan Ciordaș este ridicat de acasă, în noaptea de 3/4 aprilie 1919. Fruntașul unionist și bunul său camarad, mai tânărul avocat Nicolae Bolcaș, au fost duși cu un tren special spre satul Lunca, unde, după ce au fost mutilați cumplit – li s-au scos ochii – sunt uciși și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin satul mai sus menționat. Abia la 25 aprilie, după ce bravii ostași români au eliberat Beiușul, trupurile neînsuflețite ale celor doi Martiri ai Neamului au fost aduse la Beiuș și reînhumate în Cimitirul din Deal.

Consiliul Dirigent, neștiind de sfârșitul tragic al marelui român, l-a numit, în acele teribile zile, pe Ioan Ciordaș ca prim prefect al Bihorului românesc.

În perioada postdecembristă, Primăria organizează anual un moment comemorativ, ca semn al recunoștinței veșnice pe care beiușenii le-o poartă celor doi martiri ai luptei pentru unitatea națională.

În condițiile pandemiei de coronavirus, la slujba de pomenire săvârșită sâmbătă, 25 aprilie, de părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, au participat doar primarul Petru Mlendea-Căluș și consilierul local Dan Roman. După serviciul religios, primarul Petru Mlendea-Căluș a evocat contextul istoric al tragicei dispariții a celor doi patrioți bihoreni, subliniind, totodată, că noi, cei de azi, nu trebuie să uităm jertfele înaintașilor:

„Ne-am făcut un obicei din a comemora, an de an, martiriul avocaților Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Sunt martirii Beiușului, le cinstim memoria, două instituții de învățământ le poartă numele, de asemenea, două străzi din Beiuș, iar monumentul ridicat în 1935 și demolat apoi de sovietici, pentru a fi refăcut în parcul Central, în perioada ’91-’93, de Cornel Durgheu, este locul unde le cinstim, an de an, memoria, precum și aici, la mormântul de lângă Biserica din Deal. Sunt martirii Beiușului! Veșnică pomenire!”

După ceremonia religioasă săvârșită la biserica ortodoxă aflată în incinta Cimitirului din Deal, primarul Petru Mlendea-Căluș a depus o jerbă de flori pe mormântul Martirilor Bihorului, făuritori ai României Mari, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.