Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române - Țara Beiușului, „drapelul" tradiției
În ultima săptămână a lunii februarie, la Satu Mare, a avut loc lansarea cărții „Steagul de nuntă – variație și constanță în obiceiurile nupțiale din Țara Oașului și Țara Beiușului”.
O carte fascinantă în care imaginea acestui tărâm miraculos se conturează prin exemplificări de obiceiuri și rânduieli ale locului din momentul unei nunți. Autorul acestei lucrări, Laura Cerghes Marina (născută în Delani, Bihor), care domiciliază în Satu Mare, dar inima-i vibrează pentru Beiuș, a dat viață unui mixt rarisim, în care se corelează într-un stadiu de genialitate tradițiile din Țara Oașului și Țara Beiușului, două podoabe fantastice ale Ardealului. Emoționantul eveniment al lansării s-a produs în Galeria de Artă a Centrului de Creație din Satu Mare. Pe lângă familie, Laura Cergheş a fost înconjurată de cadre academice din Cluj, Satu Mare și chiar Budapesta, de colegi de breaslă și de prestigiosi etnografi, aceștia din urmă au clasat creația la rang de „operă”. Unul dintre profesori a concluzionat: „Subiectul ales de autoarea acestui studiu monografic este unul de mare interes științific în etnologia și folcloristica românească tocmai prin abordarea comparativă a acestui moment ceremonial din ritualurile nupțiale contemporane din două zone etnografico- folclorice de profundă rezonanță etnoculturală: Țara Oașului și Țara Beiușului. Înscriindu-se întru totul în colecția Monografiile Arhivei de Folclor a Academiei Române, e rezultat al unor laborioase investigații de teren și al unor eforturi documentare de bibliotecă și de arhivă susținute, în urma cărora autoarea a reușit să facă lumină într-o problematică etnologică mai puțin cercetată până acum, lucrarea aduce, în buna tradiție științifică clujeană, prin descrieri etnografice minuțioase ale tuturor elementelor momentului ceremonial, cu raportări de substanță asupra obiectului întemeiate prin restituții interpretative atent valorificate din bibliografia parcursă și din propriul teren etnologic”, a precizat prof. univ. dr. Ion Cuceu.
Așadar, Țara Beiușului nu duce lipsă de ambasadori, cu loialitate și iubire față de aceste meleaguri, semeni de-ai noștri fac auzit „glasul” divin al acestui tărâm binecuvântat.
Raul LASC
Comentarii
Nu există nici un comentariu.