Mircea Popa, directorul firmei de salubritate EDILUL, declara, zilele trecute, că este tot mai aproape momentul începerii colectării selective. Interlocutorul nostru a precizat că, după ce noul operator va prelua zonele 3 – Salonta și 4 – Beiuș-Ștei, actualele contracte, în baza cărora EDILUL activează pe raza a treisprezece comune și a municipiului Beiuș, vor fi sistate.

 

Directorul Mircea Popa anunța, totodată, că au existat, deja, contacte între reprezentanții noului operator de salubritate și conducerea EDILULUI, urmând două întâlniri cu primarii din zonă, una la Beiuș și alta la Ștei.

Cât privește preluarea personalului de la EDILUL de către noul operator zonal, Mircea Popa este optimist, înaintând chiar ideea suplimentării acestuia, în condițiile punerii în funcțiune a stației de sortate și transfer de la Beiuș și a celei de depozitare temporară de la Ștei. În opinia interlocutorului nostru, cunoașterea zonei de colectare este un argument în favoarea păstrării actualului personal de către viitorul operator de salubritate.

La Ștei, nu am întâlnit același optimism, asta pentru că, după pierderea serviciului de salubritate, portofoliul firmei SOLCETA va fi semnificativ restrâns. După cum declara directoarea generală Monica Odeșteanu, odată cu preluarea serviciului de salubritate și a stației de depozitare temporară de către operatorul unic, pentru SOLCETA Ștei vor începe problemele; rămasă numai cu furnizarea apei curente și cu serviciul de canalizare, firma nu va putea amâna creșterea tarifelor. Totuși, speranțele celor de la SOLCETA se leagă chiar de noul operator, care ar putea prelua personalul ce se ocupă, actualmente, de salubritate. O altă problemă cu care SOLCETA se confruntă este cea a recuperării datoriilor pe care beneficiarii le au față de firma șteiană.

Cât privește modul de colectare selectivă a deșeurilor, am primit detalii de la Mircea Popa, directorul firmei de salubritate EDILUL Beiuș. Acesta a precizat că, în zona rurală, deșeurile vor fi colectate în patru fracții – hârtie, plastic, metal și sticlă, în timp ce în mediul urban vor fi cinci, aici adăugându-se deșeurile biodegradabile. Clienții vor primi saci (pentru depozitare deșeurilor din hârtie și plastic), precum și pubele (pentru sticlă). Deșeurile menajere biodegradabile vor fi ridicate săptămânal, celelalte urmând să fie colectate bilunar.