Miercuri, 27 februarie, la incubatorul de afaceri pe turism din Vadu Crişului, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Interconectarea tradiţiilor de pe Valea Crişului Repede”. La eveniment, pe lângă parteneri, au participat vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene Bihor şi Hajdu-Bihar.

 

Conferinţa a fost deschisă de către Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului, care a evidenţiat faptul că, în decurs de câteva luni, la Vadu Crişului se lansează al doilea proiect în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. „În noiembrie 2018 a fost conferinţa de lansare a proiectului Pronature, având ca lider Consiliul Judeţean Bihor şi parteneri comuna Vadui Crişului, comuna Körösszegapati din Ungaria şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, un proiect pe infrastructură şi acum lansăm un alt proiect, pe cultură-sport”, a spus, printre altele, Cosma. Primarul Tarsoly Attila, din Körösszegapati, a evidenţiat faptul că cele două comunităţi conlucrează foarte bine, devenind exemple pentru alte localităţi înfrăţite, deoarece este al treilea proiect căştigat împreuna cu cei din Vadu Crişului. Bulcsu László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, a salutat prezenţa tineretului la conferinţa de lansare. „Noi, maturii, trebuie să creăm condiţii de trai decente acestor tineri”, a spus, printre altele, Bulcsu. Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a felicitat echipa de proiect: „Suntem rămaşi în urmă faţă de ţările nordice şi faţă de multe ţări ale Uniunii Europene în atragerea de fonduri europene. Avem datoria faţă de aceşti tineri prezenţi în sală să facem tot posibilul pentru ca ei să ramână în ţară, în judeţul nostru, în comunele noastre”.

Au urmat prezentările celor două comune şi prezentarea proiectului. De la Hasas Ioan, viceprimarul comunei Vadu Crişului, şi de la Tarsoly Attila, primarul comunei Körösszegapati, am aflat, printre altele, că proiectul a fost depus în cadrul sesiunii a doua de depuneri pe Axa prioritară 6: Promovarea cooperării transfrontaliere între instituţii şi cetăţeni (Cooperarea instituțiilor și comunităților). Proiectul a obţinut 93 de puncte şi a fost selectat pentru finanţare, pe data de 28 decembrie 2018 fiind semnat contractul de finanţare. Proiectul cultural are un buget total de 79.999 euro, din care Vadu Crişului, ca lider, va primi 42.384 euro şi Apati - 37.615 euro. Finanţarea acestor proiecte este asigurată din trei surse: FEDR (maxim 85%), contribuţia naţională, de la bugetul statului român, care este de 13%, respectiv de la bugetul statului maghiar, de 10% sau 15%, în funcție de natura beneficiarului. Contribuţia proprie a comunei Vadu Crişului este de 2%. Pe lângă conferinţele de lansare şi de final, printre activităţile principale ale proiectului se numără organizarea Târgului de la Vama Sării, un cantonament sportiv şi o tabăra de dansuri populare la Vadu Crişului, Festivalul Kun Lászlo, un festival ecumenic cu participarea corurior din cele două localităţi, şi o tabără de artă şi creaţie în Apati. Termenul de implementare al proiectului este de 18 luni, data finală fiind 31 mai 2020.