Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, a fost omagiat în orașul de la poalele Munților Apuseni printr-o serie de activități culturale în instituțiile de învățământ în care au fost implicați atât profesorii, cât și elevii, într-o zi în care s-a sărbătorit și Ziua Culturii Naționale.

 

Colegiul Național „Avram Iancu”

Cei 170 de ani de la nașterea poetului nepereche, Mihai Eminescu, a fost prilej de bucurie pentru elevii Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei, care au reușit un superb spectacol dedicat și Zilei Culturii Naționale. Un grup muzical, pregătit de prof. Vasile Buhaș, a interpretat „Sara pe deal” și „O, rămâi”, după care elevii Raluca Hațag și Rafael Haneș au recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, urmați de Anamaria Oancea și Alex Anton, care au ținut o alocuțiune despre viața și activitatea mareului poet, evocând și importanța Zilei Culturii Naționale. Elevele Luisa Lazea și Carla Gabor au recitat „Cu gânduri și cu imagini”, precum „Și era ploaie cu senin”, iar Alexandra Sabău și Nicolas Eusebiu Mercea poezia „Stăm în fereastra susă”. După un punct instrumental susținut de elevul Mihai Tira, a avut loc ultimul moment poetic, cu poezia „Replici”, recitată de elevii Rebeca Tuduce și Rareș Vulciu. În prezența conducerii colegiului șteian, format din profesorii Cristian Andru și Emanuel Coroiu, director, respectiv director adjunct și prof. Mihaela Zaha, consilier educativ, moderatoarea evenimentului, eleva Cezara Popa, din clasa a X-a C, a prezentat echipa de proiect care a fost formată din profesoarele Oana Lengyel, Ioana Poreda, Inga Rusu, Codruța Tulvan, Anamaria Kovacs.

 

Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”

Elevii Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei, coordonați de conducerea instituției, compusă din profesoarele Simona Pantea, directoare și Liana Moruț, directoare adjunctă, împreună cu prof. Adelina Panici-Mangra, consilier educativ, care a format echipa de proiect a spectacolului, sugestiv intitulat „Mihai Eminescu - Medalion literar”, au pregătit și susținut un spectacol dedicat celor 170 de ani de la nașterea marelui poet național, dar și a Zilei Culturii Naționale, în care profesori coordonatori au fost: Natalia Bunduruș, Cristina Andru, Simona Pantea, Adelina Panici Mangra, Ioana Toth, Sanda Merce, Ileana Tomescu, Cristian Bunta și Alin Pașca. Eleva Roberta Moș a „deschis” acest minunat spectacol cu cântecul „Pe lângă plopii fără soți”, după care, în power-point, elevii Bianca Nica și Antonia Roșie au prezentat un material despre viața și opera marelui poet. Din creațiile lirice eminesciene au recitat elevii Patricia Popa, Sarah Bidiga, Eduard Jude, Antonia Roșie, Ane-Marie Laslău, iar elevii din clasa a IV-a A, au pregătit două cântece, urmați de cei din clasa a V-a B, cu un moment liric. Sceneta „Scrisoarea III” a fost prezentată de elevii din clasa a V-a B, după care două voci minunate, Andra Sabău și Ana-Maria Țoța, au interpretat din creațiile poetului. Pentru buna desfășurare și implicarea în cadrul activității literar-artistice „Mihai Eminescu - Medalion literar”, eveniment ajuns la a XIX-a ediție, directoarele instituției de învățământ, prof. Simona Pantea și Liana Moruț, au înmânat diplome elevilor participanți. La ambele evenimente a participat Marius Dușe, referent al Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, care a apreciat buna pregătire a elevilor și a cadrelor didactice implicate.