Anul trecut, în martie, lutierul beiușean Salvator-Cornel Palladi inaugura primul spațiu expozițional din țară dedicat viorii cu goarnă, toate piesele din colecție fiind producții proprii.

 

Originalitatea și diversitatea exponatelor i-au determinat pe responsabilii culturali care au trecut pragul expoziției de la Beiuș să solicite Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial acordarea titlului onorific de „Tezaur uman viu˝ lui Salvator-Cornel Palladi.

La 6 septembrie 2021, pe site-ul Ministerului Culturii apărea lista cu cele douăsprezece persoane „purtătoare, păstrătoare și creatoare de patrimoniu cultural imaterial” cărora le-a fost decernat titlul de Tezaur uman viu în sesiunea 2021, printre acestea aflându-se și beiușeanul Salvator-Cornel Palladi, recompensat astfel pentru excelență în domeniul confecționării instrumentelor muzicale.

În vârstă de 76 de ani, Salvator-Cornel Palladi provine dintr-o veche familie beiușeană, acesta născându-se, studiind și activând în urbea de pe Crișul Negru. Pasiunea pentru făurirea viorilor cu goarnă datează încă din anii ’80, când, la solicitarea fiului său Dacian, pe atunci membru în orchestra liceului vulcanian, a realizat primul instrument de acest fel. Autodidact, Salvator-Cornel Palladi a evoluat ca artizan, viorile cu goarnă realizate de lutierul beiușean ajungând, după cum declară acesta, în patrimoniul unor prestigioase instituții culturale precum opera pariziană sau Metropolitan din New York.

Din cauza pandemiei de coronavirus, festivitatea decernării diplomelor care certifică statutul de Tezaur uman viu a fost suspendată, luându-se decizia ca documentele menționate să le fie trimise acasă promotorilor patrimoniului cultural românesc premiați în 2021.

L-am vizitat pe lutierul Salvator-Cornel Palladi la puțin timp după ce a intrat în posesia diplomei care atestă noul său statut – acela de Tezaur uman viu – și l-am găsit lucrând la noi tipuri de instrumente muzicale, cea mai nouă producție a meșterului beiușean fiind o vioară cu goarnă adaptată nevoilor copiilor:

„M-am îndrăgostit de a face viori cu goarnă în urmă cu 42 de ani, ceea ce mă menține în viață și, cât voi trăi și voi avea putere, voi continua! Bucuria și satisfacția mea constă din a realiza tot timpul ceva nou și util. Ca dovadă, chiar acum câteva zile am finalizat o vioară pentru copii, asta deoarece nimeni nu face așa ceva pentru că necesită meticulozitate; sunt modificate toate dimensiunile față de o vioară normală. În plus, fiind mai mică, trebuie să ai mai multă dibăcie și atenție, dar în final mi-a reușit și mă gândesc cu drag la momentul când un copil iubitor de muzică va cânta cu această vioară”.

Cât privește opinia specialiștilor, Florin Mariș-Hinsu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, sublinia importanța activității lutierului Salvator-Cornel Palladi:

„Singurul care mai face viori cu goarnă în zona Beiușului este domnul Palladi, pe care îl felicit din tot sufletul pentru că rămâne tânăr! De când l-am cunoscut, de acum 22 de ani, este același om, același pasionat, și mă bucur tare mult că nu se lasă!”

Mai mult, Florin Mariș-Hinsu propune organizarea unui atelier unde Salvator-Cornel Palladi să transmită unor tineri pasionați meșteșugul făuririi viorilor cu goarnă. În plus, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor nu exclude posibilitatea organizării și la Beiuș a unui festival dedicat viorii cu goarnă, după modelul celui de la Roșia, care poartă numele regretatului artizan Dorel Codoban.