Mănăstirea Izbuc - Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii
În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 3 mai 2019, străvechea vatră monahală bihoreană de la Izbuc și-a prăznuit, ca în fiecare an, cu multă bucurie duhovnicească, hramul cel vechi.
Aproximativ patru mii de pelerini veniţi din Bihor, dar şi din alte județe ale ţării precum Arad, Timiș, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Dolj, Prahova etc., au participat, cu multă evlavie şi cu dragoste pentru Biserica strămoşească dreptmăritoare, la sărbătorirea hramului Mănăstirii Izbuc, aşezământ monahal cunoscut pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, dar şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.
Pelerinii au avut marea binecuvântare de a se închina la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, la icoana care Îl reprezintă pe Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și la racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți, precum și la alte odoare sfinte aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc.
Mulţime mare de preoţi de mir şi credincioşi au venit la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii, săvârşită, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de un sobor de ieromonahi și preoţi, sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţ al Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu sfinte moaşte ale mai multor sfinți, oficierea Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii.
O mare binecuvântare pentru obștea și pelerinii prezenți a fost faptul că în ajunul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, izvorul de la Mănăstirea Izbuc a izbucnit, revărsându-și apele vindecătoare pentru toți cei care o iau cu credință.
Vineri, în ziua praznicului, a fost oficiată sfinţirea apei, Aghiasma Mică, urmată de Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 57 de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de monahi și teologi.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Ioan, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat exemplul de smerenie și simplitate al Maicii Domnului, pe care suntem chemați să îl urmăm, dar și rolul fundamental al Sfintei Fecioare Maria în istoria mântuirii neamului omenesc, ca Născătoare de Dumnezeu și pururea rugătoare la Tronul Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos, pentru mântuirea noastră.
La momentul chinonicului, un grup de pelerini din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, dimpreună cu Domnul Prof. Dănilă Filipoi, înveșmântați în frumoase straie populare, au interpretat mai multe cântări închinate Maicii Domnului.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Gheorghe Florin Indrie, pe pe seama schitului Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
După Sfânta Liturghie, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Oradiei și stareţul Mănăstirii Izbuc, în cuvântul său, a adus prinos de mulţumire Preasfintei Treimi şi Preacuratei Fecioare Maria, Maica Domnului, pentru bucuria acestui praznic aducător de tămăduire sufletească și trupească, mulţumind, totodată, Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei pentru osteneala şi jertfa de a fi prezent, și anul acesta, la hramul aşezământului monahal. Mulțumiri au fost aduse tuturor pelerinilor prezenți.
La final, toţi credincioşii au primit aghiasmă, pregătită în recipiente speciale pentru această sărbătoare, dar şi merinde pentru trup, bucate tradiţionale alese, care au întregit bucuria şi frumuseţea praznicului.
Pr. Cristian RUS
Comentarii
Nu există nici un comentariu.