Înființată în 2013, Asociația „Micul Beiușean” are ca scop implementarea de proiecte de dezvoltare cultural-artistică, educațională, socială, economică, turistică și ecologică. Unul dintre proiectele de succes ale asociației este clubul cu aceeași denumire – „Micul Beiușean”, inaugurat în anul 2017 și care este cel mai important furnizor privat de educație complementară.

 

Conceput ca o comunitate care face voluntariat în folosul semenilor, clubul este dedicat copiilor, tinerilor și adulților din Beiuș și împrejurimi, numărul celor care frecventează cursurile de aici depășind 140. Cât privește oferta Clubului „Micul Beiușean”, aceasta este una diversă, structurată pe ateliere de: identitate locală, artă creativă și joc prin dans, muzică (pian, fluier, cor și chitară), limba germană, pictură, șah, fotografie, teatru, literatură – „Cufărul cu povești” și meșteșuguri – „Școala Bihor Couture”. În plus, echipa din cadrul clubului, formată mai ales din voluntari, a organizat activități punctuale, dedicate aniversării unor sărbători naționale sau locale.

De-a lungul celor doi ani de existență, Clubul „Micul Beiușean” a oferit acces gratuit tuturor copiilor dornici să participe la activitățile atelierelor de creație, cheltuielile, care s-au ridicat, în medie, la douăsprezece mii de lei lunar, fiind acoperite din donații – 950 de lei pe lună, de la părinții copiilor înscriși la club – restul provenind de la un binefăcător care a dorit să rămână anonim. 

Sub egida „Împreună pentru viitor – proiect de responsabilitate socială”, cei de la Clubul „Micul Beiușean” au invitat comunitatea locală să li se alăture pentru a putea continua să ofere alternativa educațională de care copiii și tinerii urbei au nevoie. La evenimentul de zilele trecute au participat câțiva consilieri locali, cadre didactice și alți beiușeni interesați de viitorul clubului.

După un bilanț succint al celor doi ani de existență, conducătorii Clubului „Micul Beiușean” au solicitat agenților economici locali să sponsorizeze activitatea viitoare a acestuia, explicând participanților cum poate fi realizat acest demers.

Desigur, după cum preciza Carmen Novac, vicepreședinta Asociației „Micul Beiușean”, varianta finanțării de la bugetul local este și aceasta luată în calcul, chiar dacă pentru proiectul dedicat Centenarului nu a găsit sprijin la Primărie. Interlocutoarea noastră a avertizat că, în lipsa implicării financiare a comunității locale, Clubul „Micul Beiușean” și-ar putea închide porțile.