În Săptămâna Mare, parcă toată populația Depresiunii Beiușului afluiește spre multisecularul târg de la care întregul colț de sud-est al Bihorului își trage numele. Binșul prinde viață ca nicicând peste an, iar târgul din Joia Mare este, cu siguranță, cel mai important eveniment negustoresc din Țara Beiușului.

Beiuș - Târgul din Joia Mare

Desigur, târgul zilelor noastre plătește tribut modernismului, consumismului și chiar kitsch-ului, dar își păstrează specificul, rămânând spațiul unde ruralul și urbanul se întâlnesc și continuă tradițiile pascale ancestrale.  Pentru a oferi beiușenilor și nu numai siguranța unor produse de calitate și comercializate în condiții standard de igienă, administrația piețelor a deschis, în Obor, un punct pentru sacrificarea mieilor, iar în incinta halei de lactate din Piața agro-alimentară a fost amenajat un punct de desfacere în vederea comercializării cărnii de miel. În plus, după cum ne-am obișnuit în ultimii ani, târgul din Joia Mare este completat de unul al meșterilor populari și al artiștilor locali, precum și de tradiționalul concurs de bătut toaca. Pentru că locuitorii Țării Beiușului au fost, în primul rând, agricultori și crescători de  animale, dar pământul potrivit culturilor agricole era puțin, aceștia au învățat să folosească integral  celelalte resurse naturale existente, populația zonei specializându-se, din vremuri îndepărtate, în practicarea unor meșteșuguri cum ar fi: olăritul, fierăritul, sumănăritul, cojocăritul și bitușeritul, prelucrarea lemnului, a lânii și a fibrelor textile.  Din păcate, în prezent mai sunt puțini artizani care se încăpățânează să ducă mai departe tradiția meșteșugurilor țărănești. Pentru încurajarea acestor ultimi meșteri, Muzeul Municipal și Primăria Beiuș au organizat joi, 17 Aprilie, Târgul meșterilor populari. Deși denumirea ne sugerează o exclusivitate a meșteșugurilor tradiționale, ediția din acest an a găzduit și alte tipuri de artizani, care au expus lucrări preponderent decorative, realizate din ceramică, lemn sau fibre textile, acestora adăugându-li-se creațiile cu specific pascal: ouăle încondeiate și icoanele. Și tot joi, 17 Aprilie, în fața bisericii Sfântul Dimitrie, din centrul Beiușului, a avut loc tradiționalul concurs de bătut toaca. Acesta este organizat anual de Primărie și de Casa de Cultură „Ioan Ciordaș", în Joia Mare și se bucură de interes mai ales printre cei tineri, la ediția din acest an participând unsprezece concurenți, din întreaga Depresiune a Beiușului.

Drăgoteni - Festivalul „Oul de Paști"

A XVIII-a ediție a Festivalului „Oul de Paști", desfășurată la 18 Aprilie, în Vinerea Mare, la Școala cu clasele I-IV din Drăgoteni, a fost organizată de Primăria și Consiliul local Remetea, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Muzeul Țării Crișurilor din  Oradea, Muzeul Municipal Beiuș, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Oradea și Ocolul Silvic „Codrii Beiușului".  După cum declara, cu firească satisfacție, primarul comunei Remetea, Adrian Ștefănică, manifestarea a devenit una tradițională, cu o amploare crescândă, numărul participanților - 120, acum - fiind tot mai mare, dovadă că vechile obiceiuri legate de marele praznic al Învierii Domnului se transmit cu sfințenie, din generație în generație, ca o parte integrantă a identității noastre naționale. Toți participanții la concursul de încondeiat ouă, atât cei mici, cât și cei mari, au mărturisit că au deprins acest meșteșug de la bunici. La fel ca în anii trecuți și la actuala ediție a festivalului, pe lângă „împistritul" ouălor, copiii s-au dovedit talentați și la recitat poezii, intonat pricesne, bătut toaca și pictat. În plus, nu a lipsit nici de la ediția din acest an tradiționala paradă a portului popular. La ediția din acest an a Festivalului „Oul de Paști", de la Drăgoteni, au asistat senatorul Cristian Bodea, deputații Gheorghe Bogdan, Gheorghe Costin, Ioan-Sorin Roman și Liviu Laza-Matiuța, prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, Ioan Mang vicepreședintele Consiliului Județean, Luminița Moga, șef de serviciu în cadrul Centrului de Informații Comunitare al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Oradea, Claudia Postolache și Anca Popescu-Rațiu, consultante de specialitate la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, consilieri județeni, primari și viceprimari din  zonă, oameni de cultură, precum și numeroși săteni, de la copii, până la cei trecuți de prima tinerețe.  La finalul manifestării, a fost organizată o festivitate de premiere, toți participanții fiind răsplătiți cu premii mai mari sau mai mici. Interesul crescând suscitat de festivalul de la Drăgoteni este evidențiat și de numeroasele așezări bihorene de unde provin premianții celei de-a XVIII-a ediții: Drăgoteni, Budureasa, Țețchea, Roșia, Beiuș, Cresuia, Meziad, Hotar, Remetea, Căbești sau Beiușele. Într-un interviu acordat în timpul manifestării de vineri, 18 Aprilie, primarul Adrian Ștefănică a ținut să mulțumească postului local Național TV Beiuș și cotidianului „Crișana" pentru modul exemplar în care au mediatizat acest eveniment cultural-artistic și să promită că autoritățile locale vor face tot ce le stă în putință pentru a da amploare Festivalului „Oul de Paști" de la Drăgoteni.