Mii de pelerini la hramul Mănăstirii Izbuc
Joi, 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioși, din toată țara și chiar de peste hotare, s-au ostenit să vină în pelerinaj la Mănăstirea Izbuc, numărul acestora fiind tot mai mare de la un an la altul.
Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, în fruntea unui mare sobor de preoţi, ieromonahi și diaconi, printre care și arhimandritul Mihail Tărău, stareț al Mănăstirii Izbuc și exarh al așezămintelor monahale din Eparhia Oradiei. Așa cum ne-au obișnuit de-a lungul anilor, la praznicul Adormirii Maicii Domnului de la Izbuc au participat și unii politicieni bihoreni, printre care senatorul Cornel Popa și deputatul Gheorghe Bogdan.
Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de învățătură care a mișcat inimile credincioșilor, ierarhul orădean arătând, printre altele, că: „Domnul nostru Iisus Hristos ascultă cuvântul Maicii Sale, ascultă de rugăciunea Maicii Sale și, chiar atunci când socotește că încă nu a venit vremea să săvârșească minunea o face, pentru că Maica Domnului îl roagă, cum s-a întâmplat în cazul primei minuni publice săvârșite de Domnul Iisus Hristos, preschimbarea apei în vin, la Nunta din Cana Galileii, unde, pentru rugăciunile Maicii Domnului, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos, a preschimbat apa în vin. Așadar, prima minune pe care a săvârșit-o înaintea oamenilor Domnul nostru Iisus Hristos a fost pentru rugăciunile Preacuratei Sale Maici! De aceea, noi, în biserică, întotdeauna când pomenim pe Domnul nostru Iisus Hristos și-L invocăm să ne binecuvânteze, să ne miluiască, să ne mântuiască, adăugăm și «pentru rugăciunile Preacuratei (sau Preasfintei) Maicii Sale, Născătoarea de Dumnezeu». Pentru rugăciunile ei, Dumnezeu săvârșește și astăzi minuni! Pentru rugăciunile ei, Dumnezeu nu ne părăsește! (...) Maica Domnului este, așadar, ocrotitoarea Bisericii, dar este și ocrotitoarea fiecărei familii creștine în parte! De aceea, nu ar trebui să lipsească din nicio casă de creștin, icoana Maicii Domnului!”
La rândul său, starețul Mihail Tărău și-a exprimat bucuria prilejuită de numărul crescând de pelerini, care au venit la hramul Mănăstirii Izbuc, cu credință nestrămutată în puterile vindecătoare ale apelor Izvorului Prea Curatei Fecioare Maria. Recunoștința arhimandritului Mihail Tărău s-a îndreptat apoi către cei care au contribuit la ridicarea noii biserici a mănăstirii, dar și către instituțiile care au asigurat buna desfășurare a hramului așezământului monahal pe care îl păstorește: Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Bihor, inspectoratele județene de Jandarmi și Poliție, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Primăria și Consiliul Local Cărpinet. Totodată, preacucernicul vorbitor a ținut să mulțumească membrilor Corului „Solemnis” al Bisericii „Nașterea Domnului” din Satu Mare, „care, an de an, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, înfrumusețează Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie” și soliștilor de muzică populară prof. Dănilă Filipoi și Lucreția Pomohaci, din comuna bistrițeană Șanț, pentru „duioasele pricesne interpretate”.
Cât îi privește pe numeroșii pelerini care au prăznuit Adormirea Maicii Domnului la Izbuc, aceștia au mărturisit că simpla zăbovire în acest colț de rai le umple sufletele de pace duhovnicească.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.