Duminică, 21 Iunie, la Mizieș, a avut loc tradiționala ceremonie comemorativă dedicată lui Traian Dorz.

Poetul Traian Dorz s-a născut la 25 decembrie 1914. A suferit peste 17 ani în închisoare pentru că nu s-a lepădat de Ortodoxie și de Oastea Domnului. Opera sa cuprinde peste cincisprezece mii de poezii, proverbe versificate, scrieri bisericești, proză și o istorie a Oastei Domnului. Traian Dorz s-a stins din viață acasă, la Livada Beiușului (fostul cătun Râturi), la 20 iunie 1989, fiind înmormântat la Mizieș.

Întâlnirea națională a Oastei Domnului s-a desfășurat la biserica ortodoxă, prilej cu care a fost oficiat și un parastas la mormântul poetului Traian Dorz. La eveniment au participat câteva zeci de credincioși din țară și străinătate, printre care și părintele profesor Vasile Mihoc, președintele Sfatului Frățesc al Oastei Domnului. 

Detalii despre eveniment ne-a oferit chiar unul dintre organizatori, inginerul Ioan Pavel, acesta precizând cu programul a început la ora 7,30, cu Sfânta Liturghie, după care au urmat cuvântări și un moment artistic axat pe creația poetică a lui Traian Dorz, iar în jurul orei 13:30 s-a terminat cu slujba de pomenire a poetului de la Livada Beiușului. 

Despre rolul operei lui Traian Dorz în peisajul religios românesc, părintele profesor Vasile Mihoc (foto) declara: „Importanța lui nu este valorificată decât în foarte mică măsură, încă, în România și opera lui a fost editată, în cea mai mare parte, în ultimii treizeci de ani, deci, prea puțin a apărut înainte, iar explorată îndeajuns e departe de a fi! Însă, opera lui este, mai ales, operă de ucenic al Mântuitorului. El a fost un om chemat la o misiune foarte necesară în sânul poporului nostru, de vestire a Evangheliei și a făcut-o cu o râvnă, cu o fidelitate și cu o pricepere fără seamăn! El vorbește mult și va vorbi încă multă vreme, poate, până în veacul veacului, prin opera lui, în special prin poezia lui! De departe, Traian Dorz este cel mai mare poet religios creștin român!”