Eminescu a trecut prin Beiuș! Beiușenii au înțeles că urbea este înnobilată de această înscriere pe orbita astrului nepereche al culturii românești și au nemurit în piatră și bronz amintirea acelui moment de grație.

Trecerea Poetului prin urbea de pe Crișul Negru este unul dintre momentele care definesc traiectul comunitar, identitatea culturală a Beiușului conturându-se prin „intersectarea” destinului cetății cu câteva dintre astrele majore ale spiritualității românești, începând cu vlădica Samuil Vulcan și continuând, fast, cu Mihai Eminescu, despre care Ioan Slavici scria că ar fi trecut prin Beiuș cu intenția de a-și finaliza studiile tocmai la gimnaziul vulcanian. Beiușenii se mândresc cu descinderea lui Eminescu în urbe și au găsit numeroase forme de exprimare a acestui justificat sentiment. Distanța de la efigia ce înnobilează fațada venerabilului colegiu vulcanian până la bustul Poetului, din parcul ce-i poartă numele, este parcursă anual, de beiușeni, prin pași de cânt și poezie, mai multe evenimente cultural-artistice fiind dedicate operei eminesciene.

Pentru a marca împlinirea celor 168 de ani de la nașterea Poetului, beiușenii au organizat luni, 15 ianuarie, la Biblioteca Municipală, un moment cultural-artistic cuprinzând creații eminesciene. La reușita evenimentului intitulat „Eminescu – 168” au contribuit Primăria și Consiliul Local ale municipiului Beiuș, Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” și Biblioteca Municipală „Constantin Pavel”, în colaborare cu instituțiile de învățământ din urbe. Printre iubitorii de poezie care au participat la momentul artistic „Eminescu – 168” s-au numărat primarul Petru Mlendea-Căluș, Nicolae Brânda, președintele Asociației Culturale „Lioara” și secretarul acesteia, Iosif Tocoian, poetul și prozatorul Ulpiu-Traian Bodea, mai mulți profesori și elevi ai școlilor beiușene.

În prima parte a evenimentului aniversar, au vorbit despre geniul și creația eminesciene Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, primarul Petru Mlendea-Căluș și profesoara Veronica Popa, de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. Apoi, în cadrul unui scurt program artistic, soliștii Vlad David, Florina și Florin Mariș-Hinsu, acompaniați la pian de Valentin Lazăr, precum și actorii Ana Florea și Richard Balint au adus în fața asistenței o parte dintre capodoperele eminesciene.

La finalul manifestării de luni, 15 ianuarie, participanții s-au deplasat în Parcul „Mihai Eminescu”, unde au depus coroane, jerbe și buchete de flori la bustul Poetului.