S-a născut în urmă cu 60 de ani, pe data de 24 iulie, în cel mai poluat oraş din România, Copşa Mică, aflată, în acei ani, în Regiunea Autonomă Maghiară. Familia lui Mircea Nistreanu era una dintre cele cinci-şase familii de români din localitate. Timp de 19 ani şi-a dorit să evadeze din acest loc umbrit de moarte, unde media de viaţă era de doar 40 de ani.

Şansa de a ieşi din acest mediu i-a fost oferită de Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Hidrotehnică, pe care dr. ing. Mircea Nistreanu a absolvit-o în 1975. La finalizarea cursurilor a fost repartizat la Trustul de Lucrări Hidrotehnice Speciale Bucureşti, Antrepriza pentru Lucrări Hidrotehnice Speciale Târgu Mureş, unde, în perioada 1945-1978, a fost numit şef de lot la punctul de lucru Târnăveni, care construia priza de apă pentru Combinat. Deşi încă inginer stagiar, calităţile sale tehnice şi manageriale au determinat promovarea sa ca Şef de şantier (1978-1984) la un obiectiv deosebit de important: acumularea nepermanentă de la Vânători, prevăzută cu baraj frontal pe Târnava Mare, obiectiv finalizat cu succes. Între 1984-1993 ajunge şef de şantier la Oradea, iar în anul 1993, când se înfiinţează societatea SC Repcon SA Oradea, este numit, prin ordinul ministrului, director general al acesteia. Din anul 2004 este acţionar principal şi director general al SC Repcon SA Oradea, funcţie în care obţine rezultate economice de excepţie, firma situându-se între primele din judeţul Bihor ca putere financiară. Din anul 2009 conduce ca director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie firma International Grup Construcţii G.I.E.-Repcon. Încununarea pregătirii profesionale o obţine în anul 2002, când primeşte titlul ştiinţific de doctor, în baza unei teze de doctorat valoroase, la elaborarea căreia şi-a pus în valoare inteligenţa tehnică de excepţie şi experienţa profesională de vârf. Dr. ing. Mircea Nistreanu este autor sau coautor a patru cărţi de specialitate, care tratează atât probleme de construcţii hidrotehnice, cât şi probleme privind dezvoltarea durabilă a spaţiului rural românesc. În decursul carierei sale profesionale i s-a oferit şansa să contribuie la realizarea a trei dintre cele mai dificile lucrări hidrotehnice din ţară: Barajele Tărnăveni, Sighişoara şi Barcău. Astfel, în lumea constructorilor pentru amenajarea apelor, dr. ing. Mircea Nistreanu se bucură de consideraţia şi respectul cuvenit calităţilor sale manageriale şi tehnice deosebite, care-l aşază în rândul personalităţilor din domeniu. Pe plan personal, fiica şi ginerele i-au oferit, prin împlinirea lor profesională, multe satisfacţii. Iar bucuria zilnică şi căldura familiei Nistreanu este adusă de Raisa, de 7 ani, nepoata familiei Nistreanu, care din acest an va urma cursurile Şcolii "Dacia" din Oradea. Aşa cum, pentru a beneficia de o pregătire preşcolară de calitate, bunicul a dezvoltat conceptul de grădiniţă privată, şi pentru a-i asigura un cadru educativ ridicat la Şcoala "Dacia" firma Repcon s-a angajat ca până la începerea noului an şcolar să finalizeze sala de sport.

Dorinţele sale sunt îndreptate spre o viaţă sănătoasă, iar curiozitatea lui Mircea Nistreanu este legată de modul în care tânăra generaţie va şti să se realizeze şi să se salveze.