O campanie publică derulată pe modelul "Dați un leu pentru Ateneu" face posibilă salvarea de la distrugere a casei memoriale a lui Iuliu Maniu din Bădăcin, transmite Agerpres. Iată că efortul românilor din această parte a ţări de a salva o parte a istorie naţionale a ajuns în atenţia agenţiei naţionale de ştiri.

Campania este posibilă datorită bunăvoinței iubitorilor memoriei celui care a fost în trei rânduri premierul României și care donează periodic sume de bani, mai mici sau mai mari. Unul dintre donatori a ajuns la zecea donație de 18 euro, un altul a făcut opt donații de câte 10 euro, mulți donatori anonimi au dat de la 3.000 lei la 100 lei, dar au fost și donații de câte 20 de lei.

"Nu e frumos Februarie, nu e cea mai splendidă din cele 12 fiice ale Bunului An. (...) Dar uite că Februarul de acum se deschide ca o cutie de ciocolată cu multe și dulci minunății: pentru a zecea oară, Lucian ne trimite 18 euro. De asta mergem mai departe, de asta Februarie poate fi, în 2016, splendid", scrie echipa de campanie pe contul de Facebook "Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu".

Nu au lipsit donațiile de 20 de lei, dar au fost cazuri în care s-au dat sume consistente. Fundația Corneliu Coposu a contribuit cu 5.000 de lei, iar actrița Oana Pellea cu 1.000 de lei, alături de mesajul: "Nu pot să nu contribui... este vorba despre Patrimoniul Național. Dacă nu ne respectăm Istoria, nu vom putea niciodată să ne construim viitorul... și un leu contează... vă mulțumesc".

Casa memorială "Iuliu Maniu" este monument istoric, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie maternă din familia lui Simion Bărnuțiu. La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania, aici întâlnindu-se oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Până în prezent, cei 70.000 de lei colectați în 2015 prin campania publice au fost utilizați pentru refacerea fundației clădirii monument istoric, planurile pentru 2016 incluzând reabilitarea zidurilor și a acoperișului, dacă donatorii vor fi la fel de generoși și în acest an.

 

S-au reluat lucrările

Vremea blândă a permis echipei de constructori să reia lucrările la casă. Începând din 1 februarie au fost demarate lucrările la pereții Casei Memoriale. Aceste lucrări au scopul de a întări structura de rezistență a casei și de a nu permite ca stadiul actual de degradare să pună în pericol de prăbușire întreaga construcție.

„Lucrările se vor face în funcție de necesitatea de primă mână. Prin urmare, unii pereți fisurați vor fi decupați la bază și vor fi umpluți cu beton, alții vor fi demolați și rezidiți, cei care sunt construiți în plus vor fi demolați, iar la final va fi turnată o centură de beton deasupra lor, care are rolul de a-i consolida și de a pregăti terenul pentru viitoarele lucrări la acoperiș. Această centură implică continuarea lucrărilor la acoperiș. Lucrările vor continua atâta timp cât vremea va avea valori pozitive și atâta timp cât fondurile ne vor permite", a transmis parohul Cristian Borz.

Reamintim că în decursul anului trecut, când a fost lansată campania publică de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu" din Bădăcin, s-a reușit doar consolidarea fundației.

Proiectul "Refuncționalizarea casei memoriale Iuliu Maniu - între istorie, memorie și prezent" a fost inițiat pentru a salva de la distrugere un monument istoric și pentru a-l promova. Doritorii pot să sprijine acest proiect donând în conturile: Lei - RO22RZBR0000060002085400; Euro - RO18RZBR0000060002899205; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com - Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.