În perioada 8-12 iunie, a avut loc, în localitatea Bratca, a III-a ediţie a taberei de meşteşuguri tradiţionale organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Tabăra a reunit peste 30 de copii din zona Beiuş, Ştei, Borod, Bratca, din clasele V-XII.

Majoritatea copiilor prezenţi în tabără s-au aflat la prima sau cea de-a doua participare. Elevii participanţi au fost coordonaţi de profesorii Cătălin Iagăr, Ana Florea şi Alin Lezeu, în atelierele ce s-au desfăşurat pentru a-i învăţa meşteşuguri tradiţionale. Organizatoarea taberei, consultant artistic, lect. univ. dr. Anca Popescu, a declarat pentru cotidianul Crişana: „De fapt au fost trei tabere, reunite sub aceeaşi egidă, ţinând cont de faptul că am format trei gupuri de elevi care, rând pe rând, au stat la masa olarului, reuşind să realizeze farfurii şi alte obiecte din lut. Apoi, elevii au deprins frumoasa tehnică a micii sculpturi în lemn, realizând basoreliefuri pe bucăţi de scoarţă de copac, cu ajutorul dăltiţelor şi a ciocanelor de lemn. Şi, pentru a încununa efortul lor artistic, au pictat pe pietre de râu, cu tematică peisagistică”.

„Faptul că s-au dus pe malul Brătcuţei să culeagă pietre de o anumită formă, faptul că s-au murdărit cu lutul folosit la roată şi faptul că au învăţat să folosească şi să scrijelească lemnul, i-a ajutat pe copii să lucreze cu mai mult entuziasm în aceste zile de creaţie. Un stimultent pentru inspiraţia copiilor a fost şi frumosul peisaj sau zilele însorite de vară”, a mai spus Anca Popescu. Consultantul artistic a mai precizat că CJCPCT Bihor sprijină cu hotărâre acest fel de acţiuni, care, în ani, pot să ducă la o revitalizare a frumoaselor meşteşuguri tradiţionale. În plus, tot peste ani, micii meşteşugari de astăzi ar putea avea propriile ateliere de creaţie.  „Mulţumim pe această cale Direcţiei Taberelor, condusă de Petruţ Drăgan, şi gazdelor, familia Morar, care ne-au oferit aceeaşi ospitalitate generoasă, ca în fiecare an”, a mai spus Anca Popescu.

În tabără au fost create peste 300 de obiecte, fiecare copil realizând cel puţin zece obiecte din lemn, lut sau piatră.