Pocola a găzduit Festivalul „Tradiții de Bihor”
În ultima duminică din mai, comuna Pocola a găzduit Festivalul de datini și obiceiuri „Tradiții de Bihor. Cu mândrie, din generație în generație!”, eveniment organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală Valea Velj, în parteneriat cu Asociația Grupul de Acțiune Locală Țara Beiușului și Primăria comunei Pocola.
După cum declara Mircea-Cosmin Alb, președintele GAL Țara Beiușului, festivalul de la Pocola a fost a doua acțiune de acest gen, dintr-o serie de 11, urmând ca în toate comunele componente ale celor două grupuri de acțiune locală menționate să se desfășoare activități similare celei de duminică, 29 mai, de la Pocola. Cât privește primul eveniment din seria amintită, Festivalul „Oul de Paști” de la Drăgoteni (comuna Remetea), acesta a avut loc în 21 aprilie.
Festivalul de datini și obiceiuri „Tradiții de Bihor. Cu mândrie, din generație în generație!” de la Pocola face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Cooperare inter-teritorială pentru promovarea sectorului turistic și valorificarea produselor locale la nivelul teritoriilor partenere” și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, sub-măsura 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală, Componenta B – Implementarea activităților de cooperare ale GAL-urilor selectate. Cu o valoare de peste 1,5 milioane de lei, proiectul se derulează pe parcursul a 21 de luni, din martie 2021 și până în decembrie 2022.
În viziunea inițiatorilor, proiectul „Cooperare inter-teritorială pentru promovarea sectorului turistic și valorificarea produselor locale la nivelul teritoriilor partenere” se adresează producătorilor tradiționali din comunele Gepiu, Cefa, Sânnicolau Român, Husasău de Tinca, Lăzăreni, Remetea, Finiș, Pocola, Drăgănești și Tărcaia, iar obiectivele sale sunt: promovarea de produse, practici, procese și tehnologii noi obținute la nivel local; identificarea noilor modalități de comercializare a unui volum mai mare de produse proprii și de atragere a unor noi categorii de consumatori; dezvoltarea unor legături între sectorul agroalimentar și turistic prin aprovizionarea cu produse alimentare locale; promovarea tradițiilor, obiceiurilor culturale și a meșterilor populari; încurajarea inovării, a cooperării și dezvoltarea bazei de cunoștințe în zonele rurale.
Scopurile Festivalului de datini și obiceiuri „Tradiții de Bihor. Cu mândrie, din generație în generație!” ne-au fost expuse de Mircea-Cosmin Alb, președintele GAL Țara Beiușului: „Încercăm să aducem laolaltă producătorii locali, meșterii populari, toată lumea fiind binevenită să se înscrie pe platforma TraditiiDeBihor.ro. Totodată, prin aceste evenimente, încercăm să aducem împreună membrii comunităților locale, să generăm o unitate între locuitorii diferitelor comune din cadrul proiectului˝.
Pe lângă degustarea produselor culinare tradiționale, cu un puternic specific local, cei prezenți la Festivalul de datini și obiceiuri „Tradiții de Bihor. Cu mândrie, din generație în generație!” au putut lua parte și la atelierul de țesut unde Mirela Boța, de la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș le-a dezvăluit doritorilor tainele lucrului la războiul de țesut și ale altor instrumente folosite la producerea firului și a pânzeturilor specifice Depresiunii Beiușului. În plus, Anca Banda, referent în cadrul aceleiași instituții culturale beiușene, a coordonat un scurt moment folcloric, oferit participanților de Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur”.
La finalul festivalului, primarul Vasile Birta a declarat că este mulțumit de modul cum s-a desfășurat acesta și de implicarea organizatorilor, subliniind că nu știe ca un eveniment similar să fi fost organizat, de ani buni, la Pocola.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.