Cu ocazia ședinței de la sfârșitul lunii mai, Consiliul Local a decis decernarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș” istoricilor clujeni Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Ioan Bolovan, membru corespondent al celui mai înalt for științific românesc și președinte al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică. La ședința ocazionată de acest moment cu semnificații multiple pentru comunitatea beiușeană a luat parte și Stela Babău, consilier județean, iar invitat special a fost cercetătorul local Ioan Degău, cel căruia i se datorează vizita la Beiuș, anul trecut, a celor doi savanți români, cu ocazia centenarului eliberării Beiușului.

După cum era firesc, prezentarea motivelor care au stat la baza deciziei de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș” celor doi reputați istorici clujeni a fost făcută chiar de Ioan Degău, la rându-i, deținător al distincției menționate: „Vin, astăzi, în fața dumneavoastră, pentru o chestiune de suflet: în 5 aprilie, anul trecut, președintele Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop, pe atunci și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, însoțit de prorectorul acesteia, domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, a venit, la invitația mea și a administrației locale, la Beiuș, în cadrul ciclului de manifestări evocatoare prilejuite de marcarea unui veac de la jertfa Martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș. Un președinte în exercițiu al Academiei Române nu mai fusese la Beiuș din 1935, când istoricul Alexandru Lapedatu participase la dezvelirea monumentului Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. Alexandru Lapedatu era membru al Academiei Române din 1918, iar când a venit la Beiuș, în 1935, în calitate de ministru al Cultelor și Artelor, era, de trei zile doar, și președintele Academiei Române. Alexandru Lapedatu fusese prezent, de altfel, și la sărbătorirea a o sută de ani de existență a Liceului „Samuil Vulcan”, în 1928.

Ca un arc peste timp, bătrânul liceu a fost vizitat anul trecut și de cei doi distinși oaspeți, Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan, personalități proeminente ale scrisului istoric românesc, fiecare, cu opere științifice de largă recunoaștere internațională. După cum bine știți, domniile lor au depus atunci coroane de flori la Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, la mormântul acestora, precum și la monumentul funerar al avocatului și omului politic Gheorghe Crișan.

Vă mai amintiți, cred, de memorabila conferință despre rosturile Școlii în devenirea societății, pe care Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a susținut-o în sala de festivități a Primăriei, precum și de prezentarea cărții «Martiri bihoreni ai Marii Uniri», coordonată de mine și de domnul profesor Ioan Laza, prezentare făcută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Mai adaug faptul că, prin bunăvoința și colaborarea domniilor lor, la Editura Academiei Române au văzut lumina tiparului cărți despre Țara Beiușului.

Pentru toate acestea, cred cu tărie că domnii Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan merită cu prisosință să le fie conferit titlul de «Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș». Este, domnilor consilieri, un privilegiu și o onoare pentru orașul nostru să facem acest gest simbolic de recunoștință față de unele valori ale neamului românesc.

Domniile lor și-au exprimat disponibilitatea de a reveni, în cursul acestui an, la Beiuș, prilej de a le înmâna, într-un cadru festiv, acest semn de prețuire”.

Desigur, votul favorabil al consilierilor locali prezenți a fost unanim, astfel încât, de la 28 mai, galeria Cetățenilor de Onoare ai Beiușului s-a îmbogățit cu două nume de rezonanță în istoriografia internațională: Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Ioan Bolovan, membru corespondent al aceluiași înalt for științific românesc.