Într-o scurtă scrisoare transmisă Redacţiei CRIŞANA, filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească semnalează faptul că soclul bustului generalului Traian Moşoiu din faţa fostului sediu al Garnizoanei Oradea (actualul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor), este vizibil degradat.

 

„Pe 20 aprilie vom celebra un veac de când, în sfânta zi de Paști a anului 1919, trupele române, sub comanda generalului Traian Moșoiu, au intrat în Oradea, eliberând orașul de sub regimul bolșevic al lui Bela Kun. A fost ora astrală în care Oradea și Bihorul au revenit, după luni de calvar, la Patria-Mamă, România”, se arată în scrisoarea semnată de Ioan Chivari, prim-vicepreşedinte al Filialei Bihor Vatra Românească.

„Am zăbovit zilele trecute în fața actualului sediu al Muzeului Țării Crișurilor, întâlnindu-mi un vechi prieten. Depănând vrute și nevrute, privirea mi-a stăruit asupra monumentului înălțat aici prin efortul Armatei în onoarea generalului Traian Moșoiu (1868-1932), energicul și carismaticul comandant al Grupului de Armate Nord, care acum un veac a contribuit decisiv la eliberarea părții de vest a țării. M-a încercat un sentiment de amărăciune să văd plăci de marmură dezlipite, rupte sau crăpate pe soclul monumentului celui ce pentru noi este un simbol al dezrobirii părții de vest a țării.

E minunat că avem la Oradea o statuie a Reginei Maria și o alta a lui Ion I. C. Brătianu, premierul Unirii. Va fi o bucurie să fim părtași la dezvelirea statuilor episcopilor Roman Ciorogariu și Demetriu Radu, a busturilor lui Iuliu Maniu și Emmanuel de Martonne, ilustrul geograf francez, cu merite incontestabile în trasarea frontierelor României Mari. Până una-alta, însă, municipalitatea este datoare cu asupra de măsură să repare de urgență stricăciunile de la monumentul generalului Traian Moșoiu. 20 aprilie bate la ușă. Timpul nu mai are răbdare”, se arată în documentul citat.