Absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul Ilie Rus a activat fără întrerupere, chiar de la terminarea studiilor superioare, în 1978, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș.

În cele patru decenii de muncă la catedră, profesorul Ilie Rus a reușit să-i facă pe mulți dintre elevii lui să îndrăgească fizica, unii ajungând la performanțe școlare deosebite sau chiar să-și aleagă o carieră în domeniu. Mai mult de atât, Ilie Rus este un formator de caractere, un dascăl convins de rolul formativ al actului educațional și, prin întregul său comportament social, un model în sine.

De aceea, pentru toți cei care îl cunosc pe dascălul vulcanist, decernarea de către Fundația Comunitară Oradea, în cadrul Galei Comunității Bihorene, a Premiului „Promotor al excelenței școlare”, a părut un gest firesc de recunoștință față de o carieră exemplară, față de o viață dăruită semenilor, pusă în slujba cetății.

Cât îl privește pe profesorul Ilie Rus, a rămas același om modest, dar cu o stăpânire de sine ce-și are resorturile în erudiția dublată de o vastă exeriență profesională ce-l definesc pe acesta.

L-am regăsit, firește, în sala de clasă, iar atunci când i-am solicitat un scurt interviu, ne-a vorbit, cu vădită emoție, tot despre elevi; lor le-a mulțumit pentru premiu, subliniind că valoarea dascălului se măsoară prin rezultatele elevilor săi. La final, Ilie Rus a mărturisit că „secretul” lui constă în relația pe care o stabilește cu elevii: dincolo de formule și teorii din fizică, le-a insuflat permanent cinstea și omenia, încercând să-i trateze ca pe niște parteneri de dialog, ca pe niște camarazi pe drumul cunoașterii, ca pe niște viitori colegi.