Primarul Gheorghe Bota a enumerat, cu ocazia unui interviu acordat zilele trecute, investițiile și proiectele aflate în curs de derulare pe teritoriul comunei Rieni. Edilul a început cu reparațiile necesare în urma inundațiilor care au avut loc, în ultima vreme, la Ghighișeni:

„Vizavi de inundațiile din satul Ghighișeni, ne-am concentrat foarte mult pe speța respectivă, pentru că am avut avarii, la patru podețe și rupturi de diguri. Ne-am deplasat în teren, cu echipa de la județ, am stabilit pagubele, banii ne-au și venit, ne-au intrat în cont și lucrăm, în momentul de față, la poduri și la diguri.”

Interlocutorul nostru a prezentat, apoi, proiectele majore pe care le implementează în comună, primul menționat fiind cel care vizează amenajarea unui cămin cultural modern la Rieni:

„Am făcut licitație, de doi ani facem procedurile legale pentru a încerca să rezolvăm și acest ultim cămin cultural din comuna Rieni care este mai vechi – restul, toate sunt noi.

Bineînțeles că mai avem și alte lucrări finalizate recent sau în derulare. Avem parcările de la Petrileni, pe care le-am finalizat, avem decolmatările, care sunt, se pare, din ce în ce mai necesare.

Chiar acum am închis un proiect – acum facem recepția – am achiziționat un utilaj, un buldo-excavator nou.”

Primarul Gheorghe Bota a ținut să sublinieze că, de-a lungul anilor, prin investiții de amploare, au fost realizate rețelele de alimentare cu apă și canalizare, au fost asfaltate străzile comunei și au fost renovate și modernizate căminele culturale, capelele și școlile.

Un singur proiect major se mai află pe agenda primarului Gheorghe Bota: introducerea gazului în comună. Interlocutorul nostru a declarat că acest proiect este vital pentru comuna Rieni, dar și pentru celelalte localități din Depresiunea Beiușului:

„Cel mai important obiectiv al meu, și al comunei, și al zonei este gazul! În urmă cu două săptămâni am avut ședință AGA, am făcut o împărțire a sumei ca să putem să plătim studiul de fezabilitate; suntem în faza în care studiul de fezabilitate este aproximativ la jumătate. Avem finalizate, în cel mai scurt timp, studiile geologic și topografic, urmând să le facem și pe cele AFER și hidrologic, după care trecem la ultima parte, cea tehnică.

După cum știți, și Consiliul Județean a dat o hotărâre pentru a fi partener cu noi, ca să poată și ei să subvenționeze cincizeci la sută din valoare studiului de fezabilitate.

Așteptăm să vedem măsura pe fonduri europene. Se pare că se lucrează la un ghid, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene – grupul de lucru, din câte am înțeles, este la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – pentru finanțarea din fonduri europene a distribuției de gaz. Se lucrează, am înțeles, și la o altă măsură, un fel de PNDL-gaz, la Ministerul Dezvoltării, pentru că, fără doar și poate, distribuția de gaz este vitală.”