Roșia - Festival de pricesne, în Postul Paștelui
Duminică, 10 aprilie, biserica ortodoxă din Roșia a găzduit cea de-a XII-a ediție a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă!”, eveniment ce face parte din proiectul educațional „Păstrătorii tradiției”, promovat de Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, Parohia Ortodoxă Roșia, Primăria comunei Roșia și instituțiile școlare participante.
Cuvântul de deschidere a tradiționalei manifestări cultural-artistice de la Roșia l-a rostit profesorul Gheorghe David, care a precizat că scopurile festivalului sunt ˝conștientizarea și exersarea unor valori, respectul față de tradițiile românești˝, iar grupul țintă este format din preșcolari, elevii din ciclurile primar, gimnazial și gimnazial, precum și soliștii vocali. Valentina Silaghi, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Roșia și a festivalului, precum și primarul Remus Moțiu au mulțumit tuturor celor care au onorat invitația de a participa la cea de-a XII-a ediție a Festivalului de pricesne „Cântați Domnului cântare nouă!” și părintelui Dorel Haiduc, parohul locului, care s-a dovedit, încă o dată, o gazdă primitoare pentru cei aproximativ 250 de elevi și soliști prezenți la evenimentul de duminică.
Ediția din acest an a Festivalului de pricesne de la Roșia, una cu o amploare deosebită, poate și pentru că este prima după ridicarea restricțiilor dictate de pandemia de coronavirus, a adus în fața numeroasei asistențe nu mai puțin de 43 de momente artistice, oferite de corurile și soliștii participanți. Printre soliștii care au interpretat pricesne în cadrul festivalului de la Roșia s-au aflat atât nume cunoscute ale cântului popular, cât și tinere talente: Rafila Bărbos, Mariana Tomele, Andreea Oprea, Ariadna Borza, Oana Berdie, Maria Secan, Lorena Ianța, Ioana Pogana, Andra Sabău, Maria Sferle, Alexandra Brădău, Aida Pașcondea, Daniela Rada, Mihail Straca, Emilia Pupea, Filip Lezeu, Claudiu Sălăjan, Teodora Morar, Suzana Bar, Ștefania Ștefănică, Georgiana Brădău, Denisa Ușvat și Florina Hahău. Cât privește ansamblurile și grupurile corale, numărul acestora a fost la fel de mare, pe lângă reprezentantele unităților de învățământ partenere - școlile gimnaziale din Roșia, Ștei, Bulz, Beiuș, Răbăgani, Buntești, Drăgănești, Urviș de Beiuș, Tărcaia, Lazuri de Beiuș, Căbești, Școala Primară Nr.1 Finiș, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 și Grădinița cu Program Prelungit ˝Floare de Colț˝, ambele din Beiuș, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești și Liceul Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝ Beiuș, la evenimentul cultural-artistic găzduit de biserica ortodoxă din Roșia participând și grupurile locale ˝Codrenii Bihorului˝ și ˝Permanențe˝, precum și ansamblul ˝Muguri și mlădițe de tezaur˝ al Casei de Cultură Beiuș.
Organizatorii au răsplătit evoluțiile artistice ale celor 23 de soliști și 20 de grupuri corale cu diplome de participare, profesoara Valentina Silaghi, directoarea festivalului, concluzionând că ediția din acest an a fost o reușită: ˝După doi ani în care am fost privați de posibilitatea organizării festivalului, ne bucurăm să-i avem alături pe colegii noștri din întregul județ și multe alte voci frumoase, precum și pe partenerii noștri tradiționali, Parohia Ortodoxă și Primăria Roșia, care ne-au sprijinit, ca de fiecare dată, în derularea acestui eveniment.
Având în vedere numărul mare de participanți, cred că actuala ediție a festivalului este o reușită și le mulțumesc și pe această cale colegilor care au dat curs invitației noastre de a ne pregăti sufletește împreună pentru Sfintele Sărbători de Paște˝.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.