Cel mai important eveniment cultural dedicat sărbătoririi Zilei comunei Roșia a fost Festivalul Concurs Național al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, eveniment ajuns la cea de-a opta ediție.

Desfășurată, duminică, 15 august, în satul Lazuri de Roșia, manifestarea artistică îl comemorează pe Dorel Codoban (1945-2012), unul dintre renumiții făuritori de viori cu goarnă și un virtuoz al acestui instrument specific Bihorului. Organizatorii celei de-a opta ediții a Festivalului Concurs Național al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban” au fost, după cum preciza primarul Remus-Florin Moțiu, autoritățile locale din comuna Roșia, Consiliul Județean și Centrul de Cultură al județului Bihor.

Prezent la eveniment, Florin Mariș-Hinsu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, a subliniat faptul că, odată cu această a opta ediție, tradiționalul festival „Dorel Codoban” a devenit unul de nivel național. Cât despre scopurile organizării unei asemenea manifestări cultural-artistice în satul bihorean Lazuri de Roșia, omul de cultură Florin Mariș-Hinsu a precizat că acestea sunt menținerea tradiției și popularizarea viorii cu goarnă, instrument muzical specific Bihorului.

Având formatul unui festival-concurs, evenimentul cultural-artistic de duminică a adunat pe scenă șapte dintre cei opt instrumentiști înscriși, pentru prima dată printre concurenți aflându-se și un artist din afara Bihorului, și anume din județul vecin, Satu Mare. Cei șapte concurenți au prezentat câte două piese de joc - „Pe picior” și „Polca”, juriul evaluând, pe lângă valoarea artistică a repertoriului, și autenticitatea costumelor populare. În cele din urmă, juriul, format din cercetătorul clujean Mircea Cîmpeanu și artiștii orădeni Adrian Miescu și Dumitru Negrean, l-a declarat câștigător al celei de-a opta ediții a Festivalului Concurs Național al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban” pe Vlad-Andrei Popa, de 18 ani, elev al Liceului de Arte Oradea.

Într-un scurt interviu, cercetătorul Mircea Cîmpeanu a explicat importanța excepțională a viorii cu goarnă, instrument muzical intrat în patrimoniul imaterial național:

„Este o mare bucurie, vreau să vă spun, ca în anul 2021 să vorbim despre un festival național. Vioara cu goarnă a intrat în Inventarul Național al Elementelor de Patrimoniu Imaterial din România datorită unui demers înaintat către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial pe care am avut curajul să-l pornim împreună cu colegii de la Centrul de Cultură Bihor.

Vioara cu goarnă, din anul 2005, a început să fie un obiectiv al meu pentru că este un instrument total deosebit față de alte instrumente folclorice europene. Vioara cu goarnă este o invenție a inteligenței țărănești de aici, de la noi, din Bihor. Unul dintre promotorii acestui instrument, a construcției de instrumente în Bihor este Dorel Codoban. Festivalul nostru îi poartă numele și pe bună dreptate, deoarece Dorel Codoban, pe care l-am întâlnit în nenumărate rânduri din 2005 încoace, a contribuit enorm la ceea ce înseamnă promovarea viorii cu goarnă în Bihor. A construit nu doar sute, ci vreo două, trei mii de instrumente, după propriile-i declarații. Iată o contribuție însemnată la ceea ce înseamnă păstrarea acestui instrument, ca noi să-l putem consemna ca făcând parte din patrimoniul local și, astăzi, național.

Vioara cu goarnă, în sine, este un element material, deci, el nu putea constitui ideea unuia de patrimoniu imaterial, dar ce face vioara cu goarnă, ce cântă vioara cu goarnă, repertoriile, melodiile, jocurile care îi sunt adaptate perfect – și nici nu există o muzică alta decât cea din Bihor care se potrivește acestui instrument – tehnica de mânuire și construcție, acele mici inovații făcute de constructorii noștri, acelea, practic, sunt partea imaterială care a adus vioara cu goarnă în patrimoniu”.

Manifestările ocazionate de Ziua comunei Roșia au continuat cu un spectacol folcloric de ținută, pe scenă urcând mai multe ansambluri artistice bihorene, precum „Codrenii Bihorului”, din Roșia, „Ardeleana” (Tulca), „Datina” (din Aleșd), „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș și „Stelele Bihorului” din Oradea, acestora alăturându-li-se membrii ansamblurilor „Cununa”, din Bălușeni (județul Botoșani) și „Ciucașul” din Măneciu, comuna prahoveană fiind reprezentată și de Grupul „Flori de garofiță”. La reușita spectacolului au contribuit și câțiva îndrăgiți soliști de muzică populară: Oana Berdie, Vlad Ștef, Anca Pavel, surorile Mariana și Simona Tomele, Vlad David, Voichița Mihoc, Daniela Rada, Elena Șerb, Lia Beres, Violeta Gherman, Lele Crăciunescu și Cornel Borza.