Istoria... știința care păstrează vie memoria unei societăți, a unei naţiuni, o înșiruire cronologică a unor evenimente care au avut loc în trecut. Însă, până la urmă, ce înseamnă asta pentru tine ca cetăţean al acelei naţiuni? Cine mai are nevoie de trecut, cine mai are nevoie ca unele fapte, anumiţi oameni care au însemnat ceva pentru ceea ce este astăzi o naţiune, să fie păstrați în memorie?

Se pare că foarte puțini oameni sunt în stare să facă istorie. Maniu a avut o replică memorabilă adresată lui Nicolae Iorga, care nu respecta orele stabilite pentru întâlniri, întârziind adeseori. La o astfel de întâlnire Maniu ajunge la timp, punctualitatea s-a fiind proverbială. Constatând că Iorga întârzie, ca de obicei, Maniu se aşează comod în fotoliu şi nu începe şedinţa până nu îşi face apariţia marele savant. Când Iorga apare, dă mâna cu Maniu şi îşi cere scuze pentru întârziere, la care Maniu îi dă replica zâmbind, spre amuzamentul celor prezenţi: „Domnule Iorga, se pare că este mai uşor să scrii istoria decât să o faci".

De-a lungul timpului istoria a fost de atât de multe ori interpretată și răstălmăcită încât procesul obiectiv care ar trebui să stea la baza a ceea ce înseamnă ştiinţa istoriei a lăsat locul narațiunii, ba mai rău, în unele cazuri cosmetizată de fiecare narator în parte. Uneori a ajuns să nu mai fie cartea de căpătâi a unei națiuni. Cine mai are nevoie de istorie? Cei pentru care identitatea națională nu se confundă cu naționalismul. Cei care nu vor să uite. Cei care nu vor să-și vândă trecutul. Cei pentru care respectul pentru acei oameni care au făcut ceva, astfel încât ei, acum, să fie ceea ce sunt, nu dispare niciodată.

Iuliu Maniu

Cu o carieră politică întinsă pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României. Unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici a cărui principală calitate, cea care l-a consacrat în prim planul scenei politice, a fost moralitatea ireproşabilă -  „Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali". A dus o luptă neîncetată împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste, împotriva dominației de orice fel, fiind unul din cei care au avut un rol primordial în crearea României Mari. Un om care s-a opus falsificării istoriei, plătind, pentru asta, cu prețul vieții. Acum zace de 63 de ani, într-o groapă comună, acolo unde istoria a fost aruncată la gunoi. Iar o parte importantă a istoriei a fost scrisă

Pe Dealul Țarinei, la Bădăcin,

acolo unde Casa lui Iuliu Maniu mai stă încă în picioare, acolo unde istoria, prin amintirea acestui om, își păstrează demnitatea. Din nepăsare, prostie sau rea-voință, partea asta de istorie s-a vrut uitată. Casa memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin (Sălaj) monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe. Casa mai stă încă în picioare, şi asta se datorează, în primul rând, unor oameni care nu au vrut să lase timpul și nepăsarea statului să șteargă pagina asta de identitate națională. Iar acești oameni sunt cei care au donat, atât cât au putut, acei care au contribuit, prin ceea ce au făcut, la salvarea istoria naționale.

Casa lui Iuliu Maniu - pagină de istorie

Se lucrează, în zilele acestea, la consolidarea preților casei, asta după ce s-a reușit consolidarea fundației, prin lucrările de subzidire demarate în luna noiembrie a anului trecut. Lucrări fără de care, în locul casei ar fi existat o grămadă de moloz. Iar asta se datorează campaniei "Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!", prin cele peste 60 de materiale scrise care  au adus în atenția mass media locală, județeană, națională și chiar internațională demersurile care trebuie făcute pentru a salva casa, și anume, de a sensibiliza oamenii de rând, singurii care mai pot face ceva, instituțiile statului fiind, evident, total dezinteresate.

Doar cei care simt românește

s-au implicat, și au donat, fiecare, după putință. Oameni din țară și străinătate au pus mână de la mână, în încercarea de a nu lăsa să fie falsificată istoria, iar Iuliu Maniu să rămână, astfel, parte din istorie. Și e nevoie, în continuare, de susținerea românilor, pentru că banii strânși până acum nu sunt suficienți pentru reabilitarea în întregime a casei. E nevoie de sprijin. E nevoie de o mână de ajutor. Istoria, pentru a rămâne curată și nealterată ori răstălmăcită, are nevoie de cei care simt românește, indiferent unde ar fi. Casa din Dealul Țarinei de la Bădăcin, acolo unde Iuliu Maniu a făcut istorie, e a tuturor.

Pentru cei care vor și pot, au fost deschise conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei (Sălaj).

Echipa campaniei publice