Una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din județ, și chiar din țară, Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei - a cărui conducere este compusă din prof. ing. Adrian Gruie și prof. Cristian Vieriu, director, respectiv director adjunct - a împlinit 60 de ani de activitate neîntreruptă.

Instituția de învățământ șteiană, este una deosebit de prestigioasă deoarece de-a lungul activității sale a reușit să furnizeze adevărați specialiști în mai multe domenii de activitate, iar aici sloganul că „meseria este brățară de aur” se potrivește cum nu se poate mai bine.

 

Scurt istoric

Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei a luat ființă în anul 1962, sub denumirea de Grupul Școlar Minier, continuând activitatea de pregătire a cadrelor necesare industriei miniere, din județul Bihor, începută în anul 1952 printr-o unitate special profilată în acest scop și care și-a interrupt activitatea în anul 1959. Înființarea acestei unități de învățământ s-a dovedit necesară atât economiei județului nostru, cât și populației din zonă pregătind personal de specialitate ca: maiștrii electromecanici, maiștrii minieri și tehnicieni geologi. Începând din anul 1965 aria de activitate s-a exstins la pregătirea de muncitori prin școli profesionale în meseriile electrician de mină, lăcătuș de mina, miner, sondor de mină, preparator de minereuri, strungari, sudori și alte meserii practicate în industria minieră. Din anul 1975 a luat ființă Liceul Industrial Nr.2 Petru Groza cu profilele miner-petrol-geologie, mecanic și electrotehnic. În anul 1991 liceul își schimbă denumirea în Grup Școlar Minier Petru Groza, iar din anul 1993 devine Grup Școlar „Unirea” Ștei prin preluarea profilelor tehnologice de la Liceul „Avram Iancu” Ștei, care devine liceu teoretic. Începând cu anul școlar 1995-1996 Grup Școlar „Unirea” Ștei se unifică cu Școala Profesioanlă Auto Ștei păstrându-și denumirea, devenind unul dintre cele mai mari licee din județ, având personal calificat cu rezultate deosebite. Începând cu anul școlar 2009-2010 vine și satisfacția binevenită și meritată de ridicarea instituției de învățământ la rangul de Colegiu Tehnic, însă doar până în anul 2019, la 1 februarie, când se va denumi Liceul Tehnologic Unirea” Ștei, titulatură purtată și astăzi.

 

Momente emoționante

Împlinirea a 60 de ani de activitate neîntreruptă a acestei instituții de învățământ din urbea de lângă Crișul Negru nu putea fi trecută doar cu „vederea” de actuala conducere a liceului, ci, din contră, printr-o mobilizare exemplară, direcțiunea liceului împreună cu cadrele didactice a pornit, încă de la începutul anului, o muncă asiduă pentru ca acest deosebit eveniment să fie sărbătorit ca atare. Și, într-adevăr, rezultatul muncii lor s-a materializat vineri, 27 mai, când liceul șteian a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia împlinirii celor 60 de ani de activitate, în care a fost pus la punct până și cel mai mic detaliu. S-au trimis invitații tuturor celor care au lucrat de-a lungul anilor, mai mult sau mai puțin, în această instituție de învățământ iar acum sunt pensionari, o mare parte răspunzând cu multă plăcere. Astfel, la ora 10.00 primirea invitaților - prof. ec. Ioan Mateiaș, fost director, precum și a foștilor profesori, Paulina Păulaș, Lucia Sabău, Doina Terebenț, Marioara Pașca, Liana Morar, Gheorghe Nica, Iosif Lung, Lucia Jurca, Victoria Rengle; fostul administrator Gheorghe „Pistol” Hasan; fosta casieră Ana Mihoc; fosta bibliotecară Ana Sere, dar și foștii maiștrii instructori Mihai Creț, Mihai Flore, Oană Miron, Ioan Bodea, Pașcu Farcaș, Miron Hinț, Ionel Mihoc, Radu Pantea, Vova Leova Hoza Pastor, Alexandru Fitero, Mircea Male, Nicolae Sturz - a avut loc în sala profesorală, unde cei doi directori, Adrian Gruie și Cristian Vieriu, i-a primit cu multă căldură,  după care au fost salutați de absolvenții „uniriști” 2022, pentru care ultimul clopoțel în această instituție de învățământ a sunat, iată, într-un mod oficial, ca de fiecare dată, de altfel, dar și la ceas aniversar. Plini de emoție, împreună cu absolvenții, toți invitații au luat drumul Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, unde a avut loc celelate manifestări.

Momente festive

La Casa de Cultură, o sală plină a fost cadrul în care, după intonarea Imnului Național și oficierea unui Te Deum de către părintele paroh Adrian Suciu și a cuvântului de învățătură, prof. ing. Adrian Gruie, a mulțumit celor care au dat curs invitației, printre cei prezenți remarcând pe consilierul județean Dorin Traian Boca, prof. Emil Florea, din partea IȘJ Bihor, în timp ce Primăria orașului Ștei a fost reprezentată de George Micle, care a și transmis un mesaj din partea autorităților locale. Aici a avut loc un spectacol omagial, susținut de elevii școlii, care a cuprins cor, momente poetice eminesciene, muzică instrumentală, Romeo și Julieta în limba engeză și parada modei office. „Onorați invitați, stimați părinți, dragi absolvenți, să ne bucurăm așadar, așa cum spune cântecul, de această zi minunată care ne-a fost îngăduită. O dublă bucurie ne-a adus azi aici: aniversarea a 60 de ani de la înființarea școlii noastre și satisfacția de a sărbători o nouă generație de absolvenți. Onorați invitați, vă mulțumesc că ați acceptat să vă bucurați alături de comunitatea noastră. Spun comunitatea noastră, pentru că, Șteiul a coexistat și va coexista în continuare cu învățământul tehnologic oferit de către școala noastră, încă din anul 1962, anul înființării acesteia, adaptându-și oferta educațională în funcție de cerința pieții. Privesc spre voi, stimați colegi, seniorii liceului nostru. Ne bucurăm că sunteți printre noi și vă mulțumim că ne-ați lăsat oportunitatea unui loc de muncă plăcut, util societății, un loc de muncă care pentru dumneavoastră a fost mulți ani o a doua casă. Îi avem în suflet pe toți cei care nu mai sunt printre noi și le vom purta respect până la final. Partenerilor noștri, Primăria și Consiliulul Local Ștei, IȘJ Bihor le mulțumim pentru susținerea pe care ne-au acordat-o, conștienți fiind cu toții că doar împreună putem crea ceva durabil și util viitorului, doar împreună putem lăsa o urmă a existenței noastre pe aceste locuri. Colegilor noștri, profesorii celorlalte instituții școlare cu care colaborăm le suntem recunoscători că împărtășesc bucuria aniversării noastre, că s-au alăturat astăzi nouă arătându-ne respect și colegialitate”, au fost câteva din cuvintele adresate celor prezenți de prof. ing. Adrian Gruie, directorul LT „Unirea” Ștei, acesta adresându-se și elevilor absolvenți. La final, invitaților li s-au acordat „Dimplome de Onoare” și plachete aniversare, de către conducerea liceului șteian.