Înfiinţat în urmă cu un secol, în urma reformei agrare iniţiate de Regele Ferdinand după Marele Război, satul Livada aparţine de comuna Nojorid. Iniţial, localitatea s-a numit chiar Regele Ferdinand, denumire schimbată de comunişti în cea actuală. Localitatea a luat naştere în urma strămutării prin colonizare a românilor din satele care au rămas în Ungaria, dar şi a celor aduşi din mai multe sate din zona Beiuşului şi din judeţul Cluj. În perioada comunistă Ioan Chivari a fost desemnat primar la vârsta de 25 de ani, fiind cel mai tânăr primar din ţară în acea perioadă. În întrecerea socialistă a comunelor din ţară, comuna a ocupat de şapte ori primul loc. Ieri s-a derulat prima întâlnire a fiilor satului, la biserica ortodoxă.

 

Cronicar: Ioan Chivari, o parte importantă din existența dumneavoastră se confundă cu o parte din istoria satului Livada. De ce este această localitate una specială?

 

Ioan Chivari: Am locuit toată viața în satul Livada, comuna Nojorid. Aici m-am născut, la 1 iunie 1945, într-o familie onorabilă, din părinții Ioan și Ana și am avut trei surori: Florea, Mărioara și Elena. Am fost căsătorit cu Elena, profesoară de limba română, director al Școlii din Livada, plecată la ceruri în 2008. Am o fiică, Elena, căsătorită cu Cristi, care m-au fericit cu un nepoțel minunat, Ionuț, de 12 ani. 

Satul Livada de Bihor este special deoarece are străzile dispuse asemeni razelor de soare, este încălzit cu apă termală și este locuit de oameni implicaţi,  harnici, gospodari, cu suflet mare.

Localitatea împlinește 100 de ani de la întemeiere. Este înființată Europa în urma reformei agrare din anul 1921, iniţiate de Regele Ferdinand, în urma colonizării prin strămutare din mai multe sate din zona Beiușului, a Clujului, din sate rămase dincolo de graniţa cu Ungaria.

 

C.: Ați fost unul dintre cei mai tineri primari din Republica Socialistă România. Relatați cum ați ajuns primar și ce s-a realizat în localitate în acea perioadă.

 

I. C.: Am fost cel mai tânăr primar din România, la vârsta de 25 de ani. Înainte am fost profesor suplinitor de matematică, în sat și atunci am fost selectat și propus ca primar, fiind cetățean al comunei. În perioada în care am fost primar, am încercat să fac, împreună cu harnicii locuitori, cea mai frumoasă comună din județ. În timpul cât am fost primar, comuna Nojorid a luat de şapte ori locul I pe țară, în întrecerea celor 2.705 comune, câte erau în acea perioadă în România.

În anul 1969, satul Livada de Bihor figura pe lista localităților care trebuiau să dispară nemaifiind acordate autorizații de construcții. Aceste restricții au fost depășite datorită abilității și interesului  administrației locale și județene care au evaluat cu înțelepciune potențialul de dezvoltare a așezării satului nostru.

A urmat o perioadă concretizată de un program investițional fără precedent în urma căruia s-au construit în anul 1973 o școală impunătoare cu 10 săli de clasă; în 1974 biserica în care se va desfășura prima întâlnire a fiilor satului;

în anul 1972 magazinul sătesc cu bufet; în anul 1980 o grădiniță cu 3 săli de clasă cu cantină; în anul 1981 bloc pentru medici, profesori cu cabinete medicale la parter; în anul 1980 s-a construit strandul cu apă termală; în anul 1985 blocurile pentru specialiștii din agricultură cu 20 apartamente și spații comerciale, iar la parter magazin, cofetărie și frizerie; în anul 1980 introducerea încălzirii centrale cu apă termală în biserică, școală, grădinițe, apartamente, spații comerciale, precum și la o parte a populației; în anul 1980, brutăria; în anul 1982 s-a asfaltat drumul Livada, șoseaua națională; în anul 1972 s-au construit trotuare în întregul sat; în anul 1985 s-a construit cea mai mare stație din Europa pentru creșterea puietului de pește, pe bază de apă termală; în anul 1984 s-a înființat o căpșunărie de 80 ha şi s-a introdus cablul de telefonie în Livada de Bihor și Nojorid.

 

C.: Aveți experiență în conducerea unei comunități precum și experiență în administrație. Ce trebuie să facă o comunitate pentru a fi prosperă și fericită?

 

I.C.: În primul rând, să fie condusă de oameni competenți. Asumarea cu profesionalism a conducerii comunei în relație cu cei din conducerea județelor și a ministerelor pentru rezolvarea problemelor complexe cu care se confruntă comuna: apă potabilă, canalizare, gaz metan, modernizări de străzi, construirea de trotuare.

La nivelul comunei aș înființa Sfatul bătrânilor înțelepți, Clubul oamenilor de afaceri care au succes în viață, Clubul intelectualilor din comună. Cu ei m-aș întâlni semestrial și aș tine cont de toate propunerile valoroase.

Pentru a fi fericiți locuitorii comunei, aș încerca să alin durerea oamenilor în suferință, aș discuta mai mult cu oamenii nefericiți și m-aș implica în rezolvarea problemelor lor în conformitate cu legislația în vigoare. Deci aș respecta principiul în care am crezut și după care m-am călăuzit toată viața: dreptul fiecărui copil la fericire. 

 

C.: Dacă ați avea posibilitatea, ce ați face diferit față de timpul pe care l-ați avut la dispoziție până acum?

 

I.C.: Aș înființa un centru de permanență care să asigure asistență medicală de urgență locuitorilor comunei, aș construi locuințe sociale pentru familiile cu probleme și pentru tinerii sub 35 de ani proveniți din instituțiile de ocrotire socială. Aș constitui o echipă  de 5 tineri care să lucreze pentru întocmirea proiectelor  pentru atragerea de fonduri europene. Aș face demersurile necesare pentru transformarea comunei în comună balneară. Aș construi un complex agro-turistic pe o suprafață de 20 de hectare. Aș construi o clinică terapeutică naturală, dotată cu piscină, saună, salon de cosmetică, masaj, în care să se realizeze terapie pe bază de plante medicinale. Aș construi un parc istoric al cazematei, format din: 1. Panteonul eroilor români căzuți la datorie în cele două războaie mondiale; 2. Refacerea unei cazemate existente; 3. Centrul info-istoric turistic format din săli de proiecții documentare, video tematic (eroii bihoreni); 4. Complex cultural-sportiv recreativ, Circuitul cazematelor pe pistă de biciclete: Oradea - Parcul cazematei - Nojorid -Șauaieu - Apateu - Păușa - Livada. Parcul să fie inclus în programul de învățământ „Școala altfel”.

 

C.: Care este sfatul pe care îl transmiteți noii generații de locuitori ai satului Livada? Cum vă imaginați localitatea peste 100 de ani?

 

I.C.: Tinerilor le-aș recomanda următoarele: în viață darul cel mai frumos pe care îl dobândește omul este educația. Să nu uite că un singur lucru nu ne poate fi luat niciodată: curajul, demnitatea și loialitatea față de idealurile conferite vieții noastre. Să nu uite că fiecare tânăr are o mamă care trebuie sărbătorită zilnic măcar printr-un simplu gest al telefonului.

Peste 100 de ani, satul Livada de Bihor va fi o stațiune balneară de talie națională și, de ce nu, chiar europeană.