Cea de-a doua zi de Crăciun a anului de grație 2017 va rămâne în amintirea sătenilor din Sighiștel (comuna Câmpani) ca un moment crucial din evoluția multiseculară a acestei străvechi vetre românești de la poalele Apusenilor.

Explicația importanței zilei de 26 decembrie 2017 rezidă în evenimentul editorial desfășurat la Căminul cultural din localitate, unde, în prezența unei bune părți a obștii satului și a unor invitați de onoare, Constantin Butișcă și Mircea Pașca au lansat volumul monografic intitulat sugestiv „Satul Sighiștel. Case, oameni și tradiții”. Apărută chiar în această lună, la Editura „Brevis” din Oradea, monografia satului Sighiștel este prefațată de renumitul dramaturg și poet bihorean Pașcu Balaci și cuprinde trei secțiuni: Prezentarea generală a satului (cadrul natural, hărți ale satului, toponimie, Valea Sighiștelului, repere istorice, casele și familiile satului), Casele și oamenii din Sighiștel (pornind de la Planul satului, sunt prezentate casele și oamenii) și Tradiții din sat și din împrejurimi (unde sunt descrise ocupațiile tradiționale ale locuitorilor, unitățile de măsură tradiționale, modalitățile și mijloacele de transport ale localnicilor, portul popular, obiceiurile de odinioară și cuvintele vechiului grai al sătenilor). Volumul se încheie cu anexele care cuprind date despre localnicii cu studii postliceale și superioare, lista studenților din sat și câteva informații despre mina de cărbune din Sighiștel. Printre participanții la evenimentul editorial menționat s-au numărat primarul comunei Câmpani, Raul Bocșe, Călin-Mircea Popa, directorul general al postului central Național TV, publicistul Pașcu Balaci și Ștefan Avram, directorul Editurii „Aureo” din Oradea.

După ceremonia religioasă oficiată de parohul ortodox al locului, părintele Petru Mureșan, au urmat spectacolul de colinde susținut de câțiva elevi ai școlii primare din sat și cuvântările rostite de autorii monografiei, Constantin Butișcă și Mircea Pașca, primarul Raul Bocșe, prozatorul Pașcu Balaci și directorul general Călin-Mircea Popa, de la Național TV București. Autorii au prezentat succint conținutul monografiei, iar ceilalți vorbitori au salutat apariția volumului intitulat „Satul Sighiștel. Case, oameni și tradiții”, considerând că sunt martorii unui necesar act cultural, de recuperare a istoriei mai vechi sau recente a unei obști românești care, din negura veacurilor, își are rădăcinile adânc înfipte în glia Bihorului.