Scurtmetrajul „Alișveriș”, al regizorului Vasile Todinca, selecționat pentru Semaine de la Critique - Un bihorean la Cannes
„Vasile Todinca este un tânăr regizor român. A studiat actoria și regia la Universitatea Babeș-Bolyai, avându-l ca mentor pe Radu Jude. În 2018, a regizat scurtmetrajul său de absolvire, Try Again, care a fost selectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania și a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul OKaua. Scurtmetrajul său Jackpot (2024), coregizat cu Vlad Popa, a fost selectat pentru Festivalul Black Lights din Tallinn. De asemenea, a produs scurtmetrajul The Bed of Procusts”. Așa este descris regizorul orădean Vasile Todinca pe site-ul Semaine de la Critique Cannes.
Deși s-a îndreptat inițial spre actorie, Vasile Todinca a renunțat după numai un an și a continuat cu regia de film, domeniu în care, după cum arătam, a obținut deja performanțe notabile.
În acest an, Alișveriș, în regia lui Vasile Todinca, a fost selecționat printre cele zece filme de gen care vor concura, în cadrul secțiunii Semaine de la Critique Cannes, pentru Leitz Ciné Discovery Prize, distincția acordată celui mai bun scurtmetraj.
Cu o durată de 15 minute și realizat în limba română, Alișveriș prezintă secvențe din viața Tatianei, o șomeră care, după ce-și vinde lucrurile personale pentru a supraviețui, ajunge în situația de a decide să procedeze la fel cu o parte din propriul corp. Cu o distribuție din care fac parte Florentina Năstase, Ilinca Manolache, Gabriel Spahiu și Cătălina Romaneț, scurtmetrajul Alișveriș este produs de Micro Film, coproducători fiind Avanpost și HI Film Productions.
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de la Cannes se va desfășura în perioada 13-24 mai, iar cea de-a 64-a Săptămână a Criticii între 14 și 22 mai.
După cum apare pe site-ul propriu, „din 1962, când a fost creată de Sindicatul Francez al Criticii de Film, Săptămâna Criticii, o secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, a fost dedicată descoperirii tinerelor talente în film, prin prezentarea primului și celui de-al doilea lungmetraj”. Site-ul Semaine de la Critique Cannes oferă detalii și despre modalitățile în care tinerii cineaști sunt promovați și susținuți:
„Această muncă de căutare a noilor talente se concretizează în fiecare an la Festivalul de Film de la Cannes, când Săptămâna Criticii își dezvăluie programul foarte selectiv de 10 scurtmetraje și 10 lungmetraje. Comisiile de selecție, formate din critici de film, membri ai Sindicatului francez al criticilor de film, prezintă lumile unice ale tinerilor autori emergenti. La fiecare ediție, un juriu acordă patru premii: Marele Premiu și Premiul Juriului French Touch pentru lungmetraje, Premiul Leitz Cine Discovery pentru scurtmetraje și Premiul Revelație al Fundației Louis Roederer acordat unei actrițe din filmele în competiție. În plus, partenerii prezintă Premiul Gan Foundation pentru Broadcasting, Premiul SACD și Premiul pentru scurtmetraj Canal+. Primele lungmetraje din selecție concurează și pentru Caméra d’or.
Pe lângă acest moment culminant de la Cannes, acțiunea Săptămâna Criticii continuă cu sprijinul oferit regizorilor de scurtmetraje aleși pentru Next Step. Acești regizori, selectați în timpul Săptămânii Criticii, participă la un atelier de o săptămână în decembrie pentru a se pregăti pentru tranziția la filme de lung metraj”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.